Tot està a punt per a la celebració del Mobile World Congress, que s’inaugurarà el pròxim dilluns 26 de febrer i s’allargarà fins al dia 29, al recinte firal de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat. Serà un congrés que, com sempre, recollirà la darrera innovació en l’àmbit de la tecnologia mòbil, i que aquest any també estarà imbuït per la irrupció de la intel·ligència artificial. Però el congrés més important que se celebra a Fira Barcelona, també estarà marcat per la sequera que pateix Catalunya, immersa en una situació d’emergència que és històrica, i de la que ningú pot quedar al marge, ni tan sols GSMA, l’organitzador de l’esdeveniment en col·laboració amb la Fira. El Mobile té una previsió de més de 95.000 assistents (entre expositors, conferenciants i visitants) de més de 200 països, molts dels quals no són conscients de la situació que travessa Catalunya, i per això, tant l’organització, com Fira de Barcelona i el Gremi d’Hotels, estan fent un gran esforç de conscienciació per fer arribar als visitants la realitat que s’està vivint.

Mesures addicionals per l'emergència

Des de Fira Barcelona, asseguren que el consum d’aigua que es genera tant en les seves instal·lacions, com la que es deriva de la mateixa activitat, no és el més important. “L'impacte més gran en l'àmbit hídric no es produeix als nostres recintes, sinó als hotels on s'allotgen els assistents i expositors dels esdeveniments”. Així i tot, s’han adoptat una sèrie de mesures addicionals amb motiu de l'estat d’emergència per sequera que el Govern va decretar el passat 1 de febrer. Així, s’han buidat els llacs del recinte de Gran Via i l’aigua està sent reutilitzada per l'Ajuntament de l'Hospitalet per al reg dels parcs de la zona. També s’han desconnectat les fonts ornamentals de l'entrada sud, s’han retirat les fonts d’aigua de boca distribuïdes pels pavellons, s’han inspeccionat i substituït les aixetes de tots els lavabos per unes aixetes automàtiques per reduir el temps de funcionament i minimitzar el consum d'aigua, i s’han instal·lat filtres airejadors a totes les aixetes, que permeten un estalvi d’aigua de fins al 60%. També s’aplicaran polítiques d’estalvi d’aigua per a tots els operadors de càtering.

REcinte Gran Via
Les fonts del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona no funcionen.

Les polítiques d’estalvi d’aigua per part de Fira, però, no són noves, perquè ja des del 2020 s'estaven aplicant diferents mesures per millorar l'eficiència i reduir el volum d'aigua utilitzada durant la seva activitat, com el desplegament d‟un sistema de control de consum d'aigua digitalitzat que detecta fuites a la xarxa en temps real, un protocol anual de manteniment preventiu de la xarxa de distribució d'aigua i substitució dels trams que presenten més risc de patir fugues i la substitució progressiva dels urinaris del recinte per unitats ecològiques sense aigua, que actualment s’ha complert al 50%. Amb totes aquestes mesures, s’estima que el consum d'aigua s‟ha reduït en un 25%.

Petició d'ús responsable de l'aigua

Però possiblement, el que tindrà més impacte en termes d’estalvi d’aigua, és la conscienciació que es vol fer dels visitants a través de la posada en marxa d’un programa de comunicació i sensibilització sobre la situació excepcional de sequera a Catalunya adreçat a tots els visitants i expositors per garantir un ús racional de l’aigua durant la seva estada a Barcelona. Aquesta campanya de sensibilització ha començat amb l’enviament per correu electrònic a tots els congressistes acreditats de les directrius sobre l’estalvi d’aigua: "Cada gota compta! Ajuda'ns a donar suport a les mesures contra la sequera i utilitza l'aigua amb responsabilitat", demana GSM, un missatge en català, castellà i anglès que també es mostrarà en les més de 20 pantalles digitals que es distribueixen per les instal·lacions, inclosa la pantalla gran de l’entrada sud del recinte de Fira de Barcelona, i les pantalles situades en l’estació de metro. La campanya de sensibilització, a més del correu electrònic, també inclou les comunicacions en la pàgina web del congrés, les aplicacions mòbils i les xarxes socials.

Mesures en els hotels

Però com reconeixen des de Fira Barcelona, l’impacte més important és el que els congressistes i visitants de fora poden fer durant la seva estança a la ciutat, que majoritàriament es realitza als hotels. Per això, el Gremi d'Hotels de Barcelona ja fa anys que treballa per reduir de manera important el consum d'aigua, que amb les mesures aplicades en els darrers set anys, ha aconseguit un estalvi d’un 40%. Aquestes mesures inclouen l’adaptació de les instal·lacions per reciclar les aigües grises, la instal·lació de dutxes i inodors de baix consum d'aigua, la instal·lació d’aixetes automàtiques activades per infrarojos a cuines, banys i habitacions, la revisió i actualització periòdicament els sistemes de canonades per detectar i evitar fuites i l’adaptació del manteniment de les piscines amb sistemes de recirculació d'aigua. A més, el Gremi d'Hotels ha distribuït 55.000 fullets informatius a les habitacions dels seus establiments per oferir senzills consells als hostes sobre com estalviar aigua, inclòs el foment de la reutilització de tovalloles i llençols.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!