L'impacte econòmic del Mobile World Congress 2019, que se celebra del dilluns 25 al dijous 28 de febrer, s'estima en 473 milions d'euros (des de que es va començar a celebrar a Barcelona, el 2006, aquesta fira hauria generat 4.800 milions d'euros). Els organitzadors esperen superar els 107.000 visitants de l'any passat procedents de més de 200 països i la presència de 2.400 expositors, dels quals 97 són empreses catalanes (28 menys que en la passada edició). El MWC 2019 ocuparà 120.000 metres quadrats, més del doble dels que havia ocupat el 2010.

L'ocupació

La xifra de llocs de treball creats pel MWC s'elevarà fins als 14.000 corresponents a diferents perfils, des de tècnics audiovisuals, enginyers, dissenyadors gràfics i programadors, passant per periodistes, cambres, xofers, fusters, cuiners i personal de seguretat privada, entre d'altres. Els contractes poden anar dels quatre dies de la fira fins a un any, amb sous que poden superar el 40% respecte la mitjana en funció del coneixement d'idiomes i l'especialització. A més, la celebració del congrés també implica que el sector hoteler (només l'organització va bloquejar 27.000 habitacions) i dels apartaments turístics registrin el 100% d'ocupació –els preus es multipliquen respecte la resta del mes-, juntament amb el de la restauració i Mercabarna, que amb la visita de 100.000 persones a la ciutat reforça la seva activitat i les seves plantilles.

Les grans novetats

La Connectivitat Intel·ligent com a resultat de la fusió del 5G, la Intel·ligència Artificial i l'Internet de les Coses (IoT) serà el punt fort de la Fira. Enguany el Mobile girarà al voltant de nou eixos temàtics: Connectivity, AI (intel·ligència artificial), la Indústria 4.0, Immersive Content, Disruptive Innovation, Digital Wellness, Digital Trust i The Future; i hi prendran part gegants del sector tecnològic com Cisco, Etisalat, Huawei, Ericsson, Sony, Microsoft, Orange, Sprint, Telefonica, Vodafone, Amazon, Uber, Cabify i diverses empreses automobilístiques com BMW, Mercedes o Jaguar. Entre les novetats d'enguany, Seat presentarà un vehicle connectat al 5G i el SEM una ambulància que utilitzarà aquesta tecnologia com a prova pilot de país.

Quan s'assoleixi el nivell 5 el cotxe ja no tindrà ni volant ni pedals

El cotxes realment automàtic

De la tecnologia 5G ja se'n parla des de fa almenys dos anys, però aquest any es podran veure algunes de les seves aplicacions pràctiques en àmbits com el transport, el comerç en línia, la logística o la medicina, entre d'altres. Per exemple, el vehicle connectat –que es podrà cridar pel mòbil- ja ha arribat al nivell 4 d'autonomia, és a dir, poden funcionar sols en alguns casos amb un ocupant que en recupera el control en cas de necessitat, mentre que quan s'assoleixi el nivell 5 el cotxe ja no tindrà ni volant ni pedals. En aquests prototips, hi treballen companyies com Uber, Tesla, General Motors, Mercedes, BMW i Ford de Google, per exemple, i Seat en presentarà un model dilluns.

Entreteniment on line

Pel que fa el 5G aplicat a l'última milla, es demostrarà com es poden rebre les compres fetes pel mòbil de manera ràpida i segura amb domicilis intel·ligents que controlaran l'accés a la propietat, o fer entregues mitjançant vehicles aeris no tripulats. En aquest cas, ja hi treballen Amazon Prime i Boston Dynamic, entre d'altres. A banda, també destacaran les aplicacions que poden tenir en l'entreteniment –amb més llibertat de moviments gràcies a la realitat virtual i la realitat augmentada- i en l'agricultura, per aconseguir un major rendiment dels cultius. Per la seva banda, l'Hospital Clínic s'ha convertit en el primer en equipar el centre amb la tecnologia 5G i el pròxim 27 de febrer es podrà presenciar una operació per streaming.

La batalla del mòbil

Com cada any, el congrés mundial de mòbils també servirà perquè les principals marques com Samsung, Huawei, Sony, LG, Nokia, Xiaomi i Microsoft presentin alguns dels seus nous models per a aquest any després d'un 2018 amb un descens de vendes del 4,1%. La tendència enguany seran els telèfons amb tres càmeres i terminals plegables. En el cas de Samsung, ja ha donat a conèixer aquesta setmana el seu model S10 i el Galaxy F Foldable, el primer model plegable. Per la seva banda, Huawei presentarà el nou P30 diumenge que ve, Xiaomi el model Mi 9 i s'hi podria afegir LG, amb el G8 i Sony amb el Xperia XZ4. La marca nipona, a més, anunciarà diversos llançaments, mentre que la finlandesa Nokia donarà a conèixer el 9 Pure View. Pel que fa a Microsoft, també podria fer el mateix amb la segona generació de les Hololens 2.

Reconeixement facial

Després d'una prova pilot l'any passat, una de les novetats d'aquest any serà el reconeixement facial per accedir al recinte de la Fira de Gran Via mitjançant el Biometric Recognition Easy Entry Zone (BREEZ). L'objectiu del reconeixement biomètric és agilitzar els accessos i que no sigui necessari mostrar la identificació. Dins del Mobile World Congress, aquest any també se celebrarà el Women4Tech per debatre sobre al bretxa salarial al sector i amb la participació de directives de Nokia i Mastercard, entre d'altres; el YoMo Festival, destinat a estudiants d'entre 8 i 16 anys i educadors per acostar-los a la ciència i la tecnologia, el Next Gen Innovation i la fira d'emprenedors 4YFN, al recinte de Montjuïc.