Nova jornada de mobilització dels sindicats d'Educació, que aquest dijous al matí han tallat el trànsit a diferents punts de Catalunya, coincidint amb una nova aturada de dues hores contra les polítiques educatives del Departament d'Educació. A Barcelona, s'han organitzat piquets informatius des de les 07.30 hores a Can Batlló i al metro de Glòries i realitzen petits talls intermitents de trànsit a l'altura de la plaça de les Glòries, segons han informat fonts dels sindicats mobilitzats. La convocatòria d'aturada d'avui és la vuitena mobilització organitzada pels sindicats des del passat mes de març i precedeix a la jornada d'atur total convocada per al pròxim 9 de juny.
També a Barcelona s'ha organitzat un piquet davant les portes de l'emissora Catalunya Ràdio, mentre s'entrevistava al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a partir de les 9:00 hores. Els manifestants concentrats en aquest punt han cridat consignes contra les polítiques educatives de la conselleria i exigeixen la dimissió del conseller. A les imatges publicades pels sindicats a les xarxes socials es pot veure com els concentrats han picat els vidres de l'estudi principal de la ràdio durant l'entrevista al conseller, que no ha fet referència a aquesta situació en cap moment durant la seva intervenció. A l'entrevista el conseller ha parlat sobre la relació amb els sindicats i manté que no han volgut dialogar des del mes de febrer. A més, assumeix que el conflicte pel català a les aules "va per llarg", i ha defensat que el decret i la futura llei que ha d'aprovar el Parlament han de servir per "no aplicar percentatges a les aules". L'emissora ja havia previst aquest possible atac dels sindicats i per aquest motiu la persiana estava abaixada, així doncs, els manifestants han enganxat cartells en contra de Cambray.
📢 Seguim a @CatalunyaRadio perquè #CambrayDimissió ens escolti d'una vegada.
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) June 2, 2022
🗣️ Prou privatització, prou criminalització de la comunitat educativa, volem recursos per l'escola pública #VagaEducació pic.twitter.com/1W8WazwJux
@CatalunyaRadio està entrevistant al conseller González-Cambray mentre les docents l'exigim més inversió en educació #Aramateix pic.twitter.com/phzy1rQ5jY
— CGT Ensenyament 🚩🏴 (@CGTEnsenyament) June 2, 2022
Talls de trànsit
Cap a les 08.00 hores, els sindicats s'han concentrat davant de la caserna de bombers a Mataró (Maresme), on mantenen tallada al trànsit la carretera C-60, segons han informat les fonts sindicals. També a Badia del Vallès, prop d'un centenar de professors, alguns d'ells acompanyats pels seus fills, s'estan manifestant davant de l'ajuntament de la localitat amb pancartes en les quals es pot llegir "professors, famílies i estudiants units i avant", "Es canvia l'educació per extraescolars" o "Els professors en lluita". A Sabadell, s'ha situat un piquet a l'estació de Can Feu dels Ferrocarrils de la Generalitat i també davant del pont de la Universitat de Lleida i davant de l'Institut Salvador Vilaseca de Reus (Baix Camp). A Tarragona, una trentena de mestres s'han concentrat a primera hora del matí d'aquest dijous davant els serveis territorials d'Educació de Tarragona per reclamar més diàleg i consens en les negociacions amb el Departament. En la penúltima vaga parcial, els professors han participat en una "classe", on s'ha ridiculitzat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. "Som optimistes, però la negociació està molt aturada. Esperem poder aconseguir algunes de les demandes que portem tants anys demanant", ha dit Laura Ferré, portaveu USTEC STEs a Tarragona. A Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) han dut a terme una concentració amb enganxada de cartells davant els serveis territorials.
Les reclamacions dels sindicats
Aquest dimecres, el Departament d'Educació va traslladar una nova proposta als sindicats, que van mantenir l'aturada de dues hores d'aquest dijous, que recull una part de les reivindicacions unitàries dels docents, per la qual cosa alguns sindicats, com CCOO, han proposat consultar amb els seus afiliats. Els sindicats reclamen a la conselleria un calendari de reversió de les retallades que els professors arrosseguen des de l'any 2010 i que comenci el curs vinent amb la rebaixa d'una hora lectiva per als docents de primària i secundària. També demanen la retirada del decret de plantilles i de la modificació del calendari escolar que avança el curs una setmana, dues peticions que el conseller ha afirmat que són "polítiques educatives que no afecten drets laborals", per la qual cosa "no són negociables". Altres demandes són la retirada de la modificació del currículum, l'eliminació de les jornades d'un terç i incrementar el personal d'atenció directa a l'alumnat.
Seguiment de la vaga
El seguiment de la vaga parcial del sector educatiu és de l’1,18%, segons dades comunicades pel 63,9% dels centres públics a les 12 hores. Aquest dijous estaven convocats a una aturada parcial entre 8 i 10 del matí el personal docent funcionari i interí i el personal laboral de centres públics. Les dades facilitades reflecteixen el percentatge de tots els docents que han comunicat a l’equip directiu del centre educatiu que durant la jornada exerciran el seu dret de vaga, i amb aquesta finalitat es registra per poder-ho reflectir en les seves nòmines. El percentatge més gran de seguiment ha estat a Tarragona, amb un 2,63%, i a Barcelona, amb un 1,9. A la Catalunya central s’ha registrat un 0,18% de seguiment i a l’Ebre, un 0,23.