Fa temps que la Prefectura dels Mossos d’Esquadra teoritzava sobre el model híbrid d’ordre públic, on es combina la presència d’agents de les unitats de Seguretat Ciutadana amb la força dels equips d’ordre públic. La teoria, després de la detecció de la caducitat del model actual, semblava bona, però calia que es pogués aplicar, testar i assajar en una situació real. Aquest dimecres, a la fira d’entitats de la UAB, on un grup de persones van rodejar la carpa de l’entitat espanyolista “S’ha Acabat”, els Mossos van veure que era el dia D per estrenar sobre el terreny el model i posar-lo en pràctica.
Des de la Prefectura de la policia catalana tenen clar que aquest, millorat si cal, ha de ser el model d’ordre públic que haurà de posar en pràctica els Mossos d’Esquadra d'ara endavant, sempre que les circumstàncies de la protesta ho permetin i sempre, s’assegura des de la cúpula policial, posant la seguretat dels agents que participen d’aquests dispositius per davant.
Cecor per assajar el nou model d'ordre públic
Quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement de la presència de persones a la zona de la Universitat Autònoma amb intenció de protestar per la carpa dels estudiants espanyolistes, i tenint en compte els informes de la Comissaria General d’Informació, que posaven en relleu que el tipus de persones no suposaven un greu risc per a la seguretat, es va decidir provar aquest model que combina els agents de Seguretat Ciutadana i ARRO i Brigada Mòbil, podent escalar la resposta segons l’actitud de la protesta.
En el cas d’aquest dimecres la protesta estava prevista com a nivell 1 -dels 4 de l’escala- i des de la Prefectura dels Mossos d’Esquadra es va optar per posar en pràctica aquest model. A primera hora del matí es va constituir un Centre de Coordonació (CECOR) a Egara, el complex central dels Mossos, per tal de coordinar aquest assaig. El comissari de la Prefectura Eduard Sallent, qui el va capitanejar, hi va convocar el cap de la Comissaria General d’Informació, l’intendent Carles Hernández, el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius, l’intendent Miquel Hueso; el sotscap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, l’intendent Josep Lluís Rossell, i altres responsables de la policia catalana. Sobre el terreny, els Mossos tenien l’inspector Marc Pla, expert en ordre públic i ara a la comissaria de Cerdanyola, i també la intendenta Montserrat Estruch, la número dos de la regió policial Metropolitana Nord.
Des de la direcció operativa es va decidir crear una línia policial amb agents de Seguretat Ciutadana, equipats amb defenses llargues -les que fan servir els equips d’ordre públic- i també amb cascs -que no es van haver d’arribar a posar. Amb l’inspector Pla sobre el terreny i també la instrucció d’especialistes de la Brigada Mòbil, per donar instruccions clares de com formar la línia als agents de Seguretat Ciutadana, es va posar distància entre els dos grups enfrontats.
L’objectiu era mantenir la línia amb aquests agents sempre que la tensió de la manifestació no augmentés. El nivell 1 és quan no hi ha desordres públics o agressions contra persones i béns, un fet que aquest dimecres a la UAB no es va produir. La línia en forma de mitjalluna dels agents, agafant la defensa amb les dues mans, va permetre mantenir el control de la situació.
Escalar la resposta: d’USC a ordre públic
L’objectiu dels Mossos, amb aquest nou model hibridat, és poder escalar millor la resposta sense perdre força. No actuar des del primer moment amb efectius d’ordre públic però sense perdre la capacitat de poder-ho fer si cal elevar el nivell de la manifestació. Posicionats a menys de dos minuts de la carpa de "S’ha acabat", els Mossos disposaven de força d’ordre públic i des del cel, amb l’helicòpter policial, els comandaments tenien imatges en directe de la protesta. A més, també sobre el terreny, agents de paisà especialistes en Informació donaven també detalls de quin tipus de persones hi havia rodejat la carpa i quin grau de perill suposaven.
Sumant totes aquestes capacitats, la policia tenia una radiografia a temps real per anar gestionant la protesta i poder actuar segons la necessitat concreta de la manifestació. Tot estava a punt per si les persones que es manifestaven haguessin intentat trencar la línia o fet llançaments contundents, rellevar-la per aguantar-la amb efectius d’ARRO, o per si calia actuar per la cua, si hi havia incidents, amb equips de la Brimo. Finalment, no va ser necessari, la massa es va dissoldre i es va poder desescalar, sense passar de nivell 1.
L’assaig sobre un teatre d’operacions real va funcionar, asseguren des de la Prefectura dels Mossos. Avisen que el model híbrid entre agents de Seguretat Ciutadana i equips d’ordre públic serà l’estela a seguir per superar l’actual model d’ordre públic. Apunten, però, que això no farà perdre capacitat d’intervenció i actuació -ahir a la UAB hi havia desenes d’agents d’ordre públic per si cal ser més dràstics en la resposta- sinó que dota la policia de més cintura en primera instància, quan hi ha concentracions sense desordres públics, i més capacitat de progressar la resposta si s’inicien incidents.
Material, formació i seguretat
Ahir es va posar en pràctica aquest nou model, que barreja ordre públic i Seguretat Ciutadana, i és el primer test d’estrès d’una tendència que la Prefectura dels Mossos vol aplicar en la gestió de l’ordre públic a Catalunya quan les concentracions siguin de nivell 1. Aquest model es pot acabar aplicant, si les proves prosperen, en el reforç als desnonaments, quan la intervenció policial és necessària per fer efectius un llançament immobiliari quan hi ha activistes fent resistència pacífica.
Amb tot, des de la Prefectura, posen tres ítems sobre la taula que són claus per poder aplicar aquest model: material, formació i seguretat. Els agents de les unitats de Seguretat Ciutadana ja disposen d’eines d’ordre públic de dotació als nous vehicles policials. Cascs, defenses -més llargues que les que porten habitualment- i escuts. A més, també es dotarà a les comissaries de material d’aquest tipus, de reforç. Però aquest material, sense formació, no servirà de res. En la nova estructura, la Divisió d’Intervenció, la que inclourà la Brigada Mòbil, disposarà també una Àrea Tècnica d’Ordre Públic, que serà qui prepararà les estratègies per desenvolupar i millorar aquest model. La formació dels agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana en ordre públic tornarà a ser un dels nuclis de la formació policial per possibilitar que tots els agents dels Mossos puguin participar en aquests operatius.
I des de la Prefectura hi sumen una tercera pota, la seguretat. Asseguren que en aquest model sempre es primarà la seguretat dels agents, retirant-los quan calgui per evitar que puguin resultar ferits i també saltant-se el nivell 1 quan es tracti de concentracions o manifestacions que segons els informes d’Informació ja puguin ser hostils i violentes des del primer moment.
Si bé ara l’objectiu és polir aquest model, anar-lo provant i veure-li les costures per millorar-lo, la Prefectura també ha manifestat que és important pensar com es podrà suportar pel que fa a efectius. Que agents de Seguretat Ciutadana siguin la resposta de nivell 1 en possibles incidents d’ordre públic, irremeiablement, treu agents del servei ordinari. La Prefectura confia en la incorporació de nous agents i també amb les hores extres i la bossa d’hores de romanent per poder dotar aquest tipus dispositius que aquest dimecres es va estrenar i que beu de models ja posats en pràctica en països de l'entorn europeu.