Un home de 40 anys, que ha volgut mantenir-se en l'anonimat, ha rebut la incapacitat absoluta per les seqüeles que li ha provocat treballar de moderador de Meta. L'Institut Nacional de Seguretat (INSS) ho ha determinat en una resolució sobre un treballador que va estar dos anys i quatre mesos a l'empresa CCC Barcelona Digital Services, subcontractada per Meta per moderar contingut a Facebook i Instagram.
Segons informa La Vanguardia, l'home va entrar com a filtrador de vídeo i imatges a l'inici de l'any 2019 i progressivament, el material que havia de visualitzar per determinar si seria eliminat era cada cop més violent i dur. El treballador va començar a desenvolupar símptomes compatibles amb l'estrès posttraumàtic: flashbacks visuals i acústics, ànim depressiu, cefalees, mareig, insomni persistent o malsons recurrents, entre altres.
L'home va acabar demanant-se la baixa laboral, la qual va anar allargant. Arribat cert punt, el seu advocat va considerar que calia sol·licitar la incapacitat absoluta derivada d'accident de treballar, valorant que l'estat en què es trobava el seu client entrava en aquesta categoria. Així ho ha cregut també l'INSS, que s'ha recolzat en el dictamen favorable d'un tribunal mèdic que també considera pertinent concedir la incapacitat. D'aquesta manera, aquest home de només 40 anys ha estat considerat incapaç per treballar en cap ocupació i rebrà una pensió indefinidament. Tot plegat acaba sent una prova més del brutal impacte que té sobre la salut la tasca de moderador per a Meta.
Culpables de danys psiquiàtrics
L'impacte psicològic i psiquiàtric de la feina de moderador, no només ha arribat a la denúncia pública, també ha caigut sobre els tribunals. El passat gener, un jutge va concloure que les empreses de moderació de contingut són responsables dels trastorns mentals que desenvolupen els seus treballadors al lloc de feina. El cas neix d'un treballador de la mateixa empresa subcontractada per Meta, CCC Barcelona Digital Services.
Moderant contingut extrem
La funció principal d'aquests empleats és la de revisar el contingut més brutal que es publica a la xarxa: vídeos d'assassinats, de desmembraments, de violacions o fins i tot de suïcidis en directe. Alguns dels testimonis dels treballadors han explicat que durant una jornada laboral poden arribar a revisar uns 450 vídeos o imatges de contingut extrem. A més, aquests revisors han de tenir una "taxa d'encert" alta, que ascendeix fins al 98%, és a dir, que les seves decisions han de coincidir tant amb les d'altres moderadors com amb la de l'auditor superior. Si la taxa d'encert baixa, poden fins i tot, ser acomiadats. Els informes mèdics de diversos treballadors que han demanat la baixa recullen quadres d'estrès posttraumàtic, ansietat, insomni, depressió i fins i tot intents de suïcidi.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!