Una treballadora d'una empresa barcelonina encarregada de moderar continguts de la plataforma TikTok denuncia cinc alts càrrecs de la companyia, Majorel SP Solutions, per danys psicològics. La dona ha afirmat haver treballat durant anys sota "condicions laborals absolutament inhumanes", segons ha avançat El Periódico. A la querella presentada, fa constar que durant el procés de selecció en cap moment se li va indicar que estaria exposada a continguts "summament violents" i "pertorbadors" i, encara menys, de forma constant al llarg de la seva jornada. L'empleada ha demandat la companyia per un delicte contra els treballadors, un altre contra la integritat moral i un tercer per lesions greus per imprudència.

Segons ha fet constar l'equip legal de la treballadora, ella va començar a treballar a Majorel l'any 2019 sense que l'empresa li requerís estudis previs ni se la formés a "nivell preventiu davant dels riscos psicosocials inherents al lloc de treball que exerciria". Primer, va moderar els continguts del mercat alemany, en conèixer l'idioma, i després l'espanyol. A més, va exercir altres funcions, com la de revisar tiquets reportats per usuaris amb vídeos "amb un nivell de violència extrem". Molts d'ells duraven més d'un minut, i alguns arribaven fins als quatre minuts. L'objectiu era classificar-los i eliminar-los d'aquesta xarxa social "com més aviat millor".

Els empleats "emmalalteixen amb greus patologies psíquiques"

A la querella, la treballadora posa de manifest que en un dia podia arribar a veure entre 800 i 1.200 vídeos, 55 minuts cada hora de la jornada. També denuncia que mai ningú la va formar en matèria de prevenció de riscos laborals ni tampoc se li va oferir l'acompanyament psicològic adequat per afrontar les barbaritats que veia cada dia. Durant l'entrevista, es "minimitzava aquest extrem" i "s'ocultava també que el lloc de treball era per moderar contingut de la plataforma TikTok", puntualitza.

L'empleada assenyala que els cinc directius i càrrecs de l'empresa Majorel "coneixen perfectament" que els moderadors "estan sotmesos a greus riscos per a la salut mental". També denuncia que saben que els gestors dels vídeos "emmalalteixen amb greus patologies psíquiques" i que en comptes d'afrontar la problemàtica, quan algú dimiteix argumentant danys psicològics se'l substitueix per un altre que tampoc té formació.

Uns 650 treballadors afectats, segons els sindicats

La xifra de moderadors afectats per les dures condicions laborals arribaria als 650 empleats, segons fonts sindicals. De fet, la treballadora que ha presentat la querella no ha estat l'única que ha alçat la veu per denunciar que no se'ls va informar prou ni se'ls va protegir dels riscos laborals fruit del lloc que ocupaven. Inspecció de Treball ha sancionat Majorel amb 15.000 euros per incomplir les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos. 

Fa uns dies la moderadora de continguts de Facebook i Instagram a Barcelona, Telus Digital, va anunciar que deixa de prestar serveis per a Meta i queda en l'aire el futur dels més de 2.000 treballadors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!