Moderna assegura que una nova versió de la seva vacuna "modificada" protegeix de les noves variants de la Covid-19, com la de Sud-àfrica i la del Brasil. La firma estatunidenca de biotecnologia també ha divulgat dades d'un assaig clínic on determina que una tercera dosi reforçaria la resposta immunitària contra aquestes variants.
Un estudi en fase 2
L'empresa nord-americana anuncia els resultats que formen part d'un estudi en fase 2 que encara està en curs i en el que han participat només 40 persones. Aquest assaig busca estratègies per augmentar els anticossos en participants vacunats prèviament i així fer front a aquestes variants.
"Ens encoratgen aquestes noves dades, que reforcen la nostra confiança en què la nostra estratègia de reforç ha de protegir contra aquestes variants recentment detectades", argumenta el director executiu de Moderna, Stephane Bancel.
La tercera dosi
La farmacèutica també ha anunciat els "resultats positius" d'injectar una tercera dosi del vaccí per combatre les noves variants. Tanmateix, Moderna admet que la vacuna modificada, que va ser dissenyada específicament per combatre les variants sud-africanes i brasileres, ha donat més bons resultats que la vacuna “de reforç”, ja que ha aconseguit generar un nivell més elevat d’anticossos de neutralització contra aquestes soques.
Els anticossos són proteïnes produïdes pel sistema immunitari que es dissenyen a mesura per unir-se a una estructura específica d'un microbi. En el cas del coronavirus, aquestes són les proteïnes punxegudes que esquitxen la superfície donant el seu distintiu aspecte de corona i la unió a aquestes punxes evita que el virus s'adhereixi i envaeixi les nostres cèl·lules.
De tota manera, Moderna diu que tant la vacuna “de reforç” com la vacuna “modificada” són efectives, ja que augmentarien els anticossos a la sang que poden neutralitzar les dues variants preocupants.
Sanitat descarta espaiar les vacunes
Diversos experts han demanat espaiar les dues dosis de la vacuna perquè "ajudaria a poder subministrar-la a molta més població", ja que amb la injecció de la primera dosi ja es rep una certa protecció. Tot i això, el ministeri de Sanitat ha descartat ampliar l'espai de temps entre l'administració de la primera i la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna entre els menors de 60 anys, tal com s'està fent amb els vaccins d'AstraZeneca.
"Aquesta qüestió va ser analitzada i debatuda en la Comissió de Salut Pública. Tot i que, entre altres Comunitats, la Generalitat també va plantejar-la, va ser la mateixa Comissió la que va acordar no fer-ho", ha explicat Darias.