La nena de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que aquest divendres va resultar ferida en la caiguda del 4 de 9 sense folre s'ha despertat, està conscient i evoluciona favorablement, segons ha informat la colla en nom de la família a través d'un comunicat. La Mia, de 7 anys, feia d'acotxadora quan el castell va caure i es va fer un fort cop al cap, que li ha provocat un traumatisme cranioencefàlic greu amb fractura cranial amb enfonsament i fractura orbitària. Va ser evacuada en helicòpter a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona en estat greu però estable i aquí va ser operada d'urgència el mateix divendres. Des de llavors continua ingressada a l’UCI, però aquest dissabte els metges l'han despertat i ha pogut parlar amb la família. La Colla Vella apunta en el comunicat que "els pronòstics actuals són positius". Amb tot, el món casteller segueix molt pendent de l'evolució de la petita i fa una crida a la prudència, ja que els metges ja van advertir que caldria esperar entre 24 i 48 hores per conèixer el pronòstic amb seguretat. El president del Govern, Salvador Illa, ha traslladat el seu "reconeixement" a les colles castelleres participants en la diada i ha volgut fer arribar un "especial afecte" a la Colla Vella.
Comunicat de premsa relacionat amb l'evolució mèdica de la menor atesa a la Diada de Sant Fèlix d’aquest divendres.@CastellsCat #castells pic.twitter.com/kHZ3KXxlpY
— Colla Vella dels Xiquets de Valls (@collavella) August 31, 2024
Joan Ibarra, membre de la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres i casteller de la Cola Vella havia assegurat prèviament al programa Via lliure de RAC 1 que "arriben notícies positives", tot i que insisteix que cal “ser prudents i cautelosos” i respectar “els tempos que marquen els metges” que l’atenen a Sant Joan de Déu. El casteller de la colla de la camisa rosada, que també és pare de canalla castellera, ha reconegut que l’accident va ser "un xoc molt important per a la família i per la colla" i assegura que no han pogut dormir gaire. "Costa molt dormir quan passen aquestes coses", ha reconegut Ibarra, però, ha explicat que el que els ha reconfortat és l’onada de solidaritat del món casteller, i que han sentit els valors que identifiquen a aquest col·lectiu. "Les colles castelleres, i és un dels lemes que tenim, és que fem pinya, i ahir vam fer pinya tot el món casteller. Quan passen aquestes coses empatitzem molt els uns amb els altres, ens donem suport i estem tots al costat els uns dels altres. Sentim molt l’escalf de tot el món casteller i de tota Catalunya, que s’ha posat en contacte amb nosaltres, i això fa que et sentis reconfortat".
Una diada marcada per l'accident
L’onada de solidaritat entre els castellers ha estat el que ha marcat les darreres hores, des que va acabar una diada de Sant Fèlix després de sis hores que va estar condicionada per l’accident, tot i que les colles van fer un gran esforç per oblidar el que havia passat i sobreposar-se a la més d’una hora d’aturada que el va succeir i amb el neguit i la incertesa de si la diada continuaria o se suspendria. Hi havia molta preocupació, por, nervis fins que van començar a arribar bones notícies de l’hospital, especialment pels integrants de la Colla Vella. L’accident, a més, es va produir molt aviat, a la primera ronda, i ja ningú se’l va poder treure del cap. El millor senyal que tot anava bé va ser quan la colla de la Mia, ja passades les tres de la tarda, va començar a aixecar el segon castell, el 3de9 amb folre, en una plaça de Santa Maria completament en silenci, amb el cor encongit, i que un cop descarregat el castell, va premiar la Vella amb una grandíssima ovació. En la tercera ronda va descarregar el 4de9 amb folre i com a esclat final, la Vella va homenatjar la Mia amb el pilar de 5 que va culminar amb l’enxaneta mostrant la funda del casc de la Mia. La plaça va premiar el gran esforç que va fer la colla per sobreposar-se a la situació i continuar la diada.
L'ovació de tota la plaça de la Vila a la @collavella després de descarregar el 3d9f 💗👏 pic.twitter.com/Kh4c90R1Mc
— Castells en Xarxa (@CastellsEnXarxa) August 30, 2024
Amb aquest emotiu detall de la @collavella ens acomiadem des de Vilafranca del Penedès 💗
— Castells en Xarxa (@CastellsEnXarxa) August 30, 2024
Moltes gràcies per seguir-nos! #castellsenxarxa pic.twitter.com/RZsgSlEeRv
Exercici de transparència
Feia molt de temps que el món casteller no vivia una situació com aquesta, que tot i que pot obrir un debat en la societat sobre la seguretat que comporta aquesta activitat, segons Ibarra cal afrontar amb transparència. “Aquest exercici de transparència crec que ens va molt bé. Poden passar coses, i ahir va passar el que no volem mai que passi, i és que una nena prengui mal, però estem prenent mesures”. El membre de la Vella dels Xiquets de Valls insisteix, com va fer divendres, en què “els castells són molt segurs” i que els protocols de seguretat actuals funcionen molt bé. “Som els primers conscients que l’activitat que estem fent no està exempta de risc, però és una activitat extremadament segura, ho hem pogut demostrar durant més de 200 anys que fem castells, i hi ha més de 15.000 persones que fan castells”, tot i que admet que “existeix risc com qualsevol cosa a la vida que fem”. El casteller també creu que l’espectacularitat dels castells també influeix a l’hora d’augmentar la sensació de perillositat. “Els castells són visualment molt espectaculars, i la caiguda també és molt espectacular. Segurament això passa en futbol o en bicicleta i no és tant visible com caure”, ha reblat.