El món rural ha dit prou. Una multitudinària manifestació aquest divendres al matí ha suposat un crit d'auxili per a un sector que s'enfronta a la seva pitjor crisi dels darrers 50 anys. Pagesos, sindicats, patronals, entitats, partits i representants d'ajuntaments "dels afores" han col·lapsat el centre de Lleida per alertar que els preus rebentats del gremi agrícola han conduït a una situació d'alerta seriosa que no garanteix la supervivència del sector.
Una desfilada de més de mig miler de tractors ha creuat el Pont Vell de Lleida per reivindicar preus més justos i canvis en les estructures del sector.
La pagesia lamenta no ser escoltada
En un comunicat de la Unió de Pagesos, demanen "unitat de totes les administracions" per fer front a aquesta crisi. Altres mesures urgents que ha anat proposat Unió de Pagesos, i que va recordar en la reunió que va mantenir amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, el dimecres 12 de febrer a Madrid, són l’establiment d’un Pla d’arrencada de 10.000 hectàrees per reduir la producció en un 30% a Espanya, i l’adequació de la fiscalitat de cara a la declaració e la renda del 219 per a la pagesia que tributa en el sistema de mòduls.
Unió de Pagesos, que també ha demanat la celebració d’un debat monogràfic al Parlament sobre el sector agrari aquest any, comparteix la necessitat d’incrementar significativament el pressupost tant del Ministeri com del Departament d’Agricultura, així com la sensibilització de l’opinió pública a través dels mitjans públics de la importància d’uns preus justos per a la pagesia per la seva gran contribució en la sostenibilitat del medi, del territori i del paisatge, i la lluita contra la crisi climàtica.
📢 COMUNICAT | 🚜 @uniopagesos reclama implicació a totes les administracions per acabar amb la crisi de la fruita dolça ➡️ https://t.co/YS58c5LCb3 pic.twitter.com/WFpLIwLiQf
— Unió de Pagesos (@uniopagesos) February 14, 2020
Els tractors també han lluït pancartes reivindicatives per alertar de l'amenaça de seguir empobrint aquest sector.
I col·lectius no vinculats a l'agricultura també han volgut donar tot el suport a l'horta i la fruita dolça catalana, com el moviment veïnal de Lleida CONFAVC.
El moviment veïnal de #Lleida, amb l#Horta i la pagesia. "Sense pagesia no hi ha vida" @AbaroBar @donabalafia @lleidacom @jovespagesos @uniopagesos @LleidaTV pic.twitter.com/g3t2VcmBVU
— confavc (@CONFAVC) February 14, 2020
Reivindicacions econòmiques
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, espera que amb la modificació de la Llei de la cadena alimentària no es posin "línies vermelles" per evitar que els agricultors cobrin pels seus productes menys del que els costa produir-los. Representants de totes les administracions han participat en la manifestació en defensa del món rural d'aquest divendres a Lleida i han fet una crida a treballar conjuntament per salvar la pagesia, el territori i el país.
Som a Lleida per dir ben fort #salvemlapagesia. Només ho podrem fer entre tots. Un camí de responsabilitats compartides. Hi som i hi serem. pic.twitter.com/ncYIa7RePW
— Teresa Jordà (@TeresaJorda) February 14, 2020
Jordà, que ha assistit aquest divendres a la manifestació, ha recordat que la crisi del sector és estructural i que en el cas de la fruita dolça el Departament va fer un pla el 2007 que es va complir, però alerta que la col·laboració de l'Estat, de la Unió Europea i també del consumidor és "imprescindible" per ajudar a l'organització del sector. "Es tracta de salvar a aquells que produeixen els nostres aliments perquè salvant els pagesos, salvem el territori i el país. Ho necessitem a crits", ha dit.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que l'ens està al costat dels pagesos perquè la reivindicació és "justa" i perquè l'agricultura "és la base del territori". Així, també ha demanat més promoció econòmica, no només amb la fruita, sinó amb tots els àmbits agroalimentaris.
#salvemlapagesia Salvem el món rural i el futur esperançador de #Lleida. @TeresaJorda @martavilaltat @mercarcas amb la nostra terra. pic.twitter.com/SrZR4bkQxJ
— Joan Talarn (@LoJoan) February 14, 2020
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que han sortit al carrer per unir-se a la reclamació del món rural, perquè un país just vol dir també tenir uns preus justos pel sector per garantir l'equilibri territorial i combatre el despoblament rural. Assegura que seguiran "batallant" perquè els pressupostos de l'Estat protegeixin l'agricultura i que cal tractar aquesta problemàtica en una comissió bilateral i en les taules de negociació.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que tot i que Lleida és la capital agroalimentària de Catalunya, avui és la capital de la "indignació", però també de l'esperança i de la lluita del sector agrari català. El subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha destacat que el territori viu aquest divendres una de les manifestacions més importants dels darrers anys que fan encara més gran "el crit d'auxili del territori".
#Lleida vol ser el motor d'un dels clústers alimentaris més importants del sud d'Europa, però avui diem que ja n'hi ha prou. Necessitem sobirania alimentària. Necessitem aliments saludables 🌱🍑#SalvemLaPagesia #DefensemElMónRural https://t.co/lbSgQrUdC8
— Miquel Pueyo (@MiquelPueyo) February 14, 2020
El diputat de JxCat i president de la Comissió d'Agricultura del Parlament, Marc Solsona, ha destacat que la manifestació d'aquest divendres no és només un acte del sector agrari, sinó que la seva rellevància transcendeix a tota la societat perquè és un tema de país. Solsona ha lamentat que mentre que Catalunya té la competència en temes agraris, el govern espanyol mostra "incompetència" i va fent "pedaços" mentre el problema d'arrel no se soluciona. "Hem d'anar plegats per una solució de país", ha conclòs.