El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha sancionat la doctora i monja benedictina Teresa Forcades amb 18 mesos d'inhabilitació per exercir la medicina per defensar les propietats antivíriques i antiinflamatòries del clorit de sodi, també conegut com a MMS, i proposar-ho per tractar algunes afeccions. La resolució acordada per la Junta de Govern del COMB que presideix Jaume Padrós, a què ha tingut accés EFE, rebutja totes les al·legacions de Forcades, que va incloure diversos estudis que, segons ella, avalen l'evidència de la seguretat del clorit de sodi i els indicis de la possible eficiència en diverses patologies.
El col·legi professional ha imposat dues inhabilitacions de 9 mesos cadascuna per la divulgació del clorit de sodi que ha fet la metgessa i religiosa i per haver mantingut “una conducta manifestament contrària, continuada i reiterada respecte dels requeriments que li han estat efectuats”. La resolució de sanció considera que Forcades ha defensat "públicament de manera reiterada i continuada en diversos mitjans de comunicació social les bondats del clorit de sodi, a què atribueix propietats antivíriques i antiinflamatòries". "Aquesta divulgació -al·lega el COMB- l'ha fet en la seva condició de metgessa, aprofitant l'autoritat que aquesta condició li atribueix, conduint a l'equívoc i generat falses expectatives a la societat, sobretot en persones que poden ser especialment vulnerables per les malalties que pateixen".
Reconeix que no és un medicament però té bones propietats
Tot i que Forcades reconeix que el clorit de sodi no és un medicament, defensa fer més estudis per conèixer les seves bondats, mentre que l'instructor de l'expedient argumenta que la monja ha mantingut una actitud contrària al Codi Deontològic, “contrària a la bona fe, mantenint un discurs que, a més de mancat de rigor científic, pot generar un greu risc per a la salut dels ciutadans que segueixin la informació indocumentada que facilita”.
L´expedient també recull l´opinió de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i del Servei de Farmacologia de l'Hospital Vall d´Hebron, que no donen valor als estudis clínics en què es basa Forcades i entenen que la monja ha contravingut la norma 82 de Codi de Deontologia que diu que "el metge ha de tenir una cura especial en la difusió de resultats d'experimentacions pels mitjans de comunicació social que puguin conduir a equívocs i a crear falses expectatives".
Forcades estudia el recurs
En declaracions a l'agència EFE, Teresa Forcades ha qualificat d'"infundada" la sanció i ha anunciat que està valorant amb els seus advocats presentar un recurs contenciós administratiu. La monja metgessa creu que hi ha hagut "arbitrarietat" en la incoació de l'expedient, sosté que la sanció "és frustrant perquè no ha tingut en compte els articles científics i publicacions" i afirma que no ha incomplert cap requeriment del col·legi professional.
Forcades ha atribuït la seva inhabilitació temporal a la deriva del Col·legi de Metges per "imposar un discurs i praxi únic sense acceptar la legítima pluralitat basada en l'evidència científica a l'exercici de la professió". En aquest sentit, ha posat com a exemple que el COMB ha eliminat les seccions col·legials de medicina homeopàtica, acupuntura i naturopatia i que la Universitat de Barcelona ha suprimit el màster de medicina tradicional xinesa que impartia.
La doctora defensa que en cap de les seves declaracions indica el clorit de sodi com a medicament per tractar cap patologia, encara que sí que n'ha divulgat la seguretat en les dosis estudiades. La monja recorda que l'"eficàcia antiinflamatòria i immunomoduladora del clorit per via intravenosa" l'han confirmat articles de Robert Miller publicats a la revista Muscle & Nerve el 2022. Ha lamentat que el COMB no hagi tingut en compte aquests estudis i ha argumentat que l'EMA (Agència Europea del Medicament) va aprovar el 2013 el clorit de sodi com a medicament orfe per a l'administració endovenosa a l'esclerosi lateral amiotròfica, és a dir, "va quedar aprovada la seva administració experimental".
Per contra, el COMB considera que està provat que el clorit de sodi i l'MMS “són substàncies que suposen un greu risc per a la salut i la seva indicació per a ús humà i tractament de patologies està prohibida per les autoritats sanitàries, no existint cap prova ni evidència científica que es puguin utilitzar per tractar o prevenir cap malaltia".