L'Abadia de Montserrat ha inaugurat un nou espai immersiu per donar a conèixer la història, la vida monàstica i els valors benedictins. El nou espai està situat a un espai de 70 metres quadrats annex al Museu de Montserrat i té un gran valor històric perquè és on encara es conserven els murs medievals d'accés al monestir, datades del segle XIV. El nou espai està dividit en quatre àmbits on diferents elements tecnològics ofereixen una experiència immersiva al voltant de l'acollida, la comunitat, l'espiritualitat i l'esperança. El projecte s'ha creat en col·laboració amb Mediapro Exhibitions i busca descobrir la vida monàstica, els valors benedictins i el fet religiós utilitzant la tecnologia i els sentits com a canals per explicar la seva història. Tot i que el projecte s'ha fet en el marc de la celebració del Mil·lenari de Montserrat, serà un espai permanent vinculat al Museu de Montserrat.

espai immersiu Montserrat (2)
Nou espai immersiu de Montserrat / ACN

Viatge interior per Montserrat

La nova sala està estructurada en quatre eixos temàtics: acollida, comunitat, espiritualitat i esperança. En l'eix de l'acollida s'ha destacat l'esperit "acollidor del monestir" i es mostra als vigilants la història i evolució del recinte, així com les múltiples representacions de la Mare de Déu de Montserrat i l'Escolania. En aquest espai s'hi troben columnes interactives, projeccions i cabines insonoritzades pensades perquè el visitant pugui gaudir de forma relaxada de la música de l'Escolania. Mentre que el segon eix, el dedicat a la comunitat, està format per un audiovisual i diferents vídeos interactius que expliquen la història dels murs de la sala, les activitats de la comunitat i també qui era el Sant Benet de Núrsia. El tercer eix, el de l'espiritualitat, és un gran audiovisual immersiu que recorre els conceptes clau del cristianisme. I finalment, l'eix de l'esperança està format per una pantalla reactiva en forma de pila baptismal que conclou el recorregut amb un missatge d'esperança i renaixement. 

A la inauguració hi han estat presents el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret. El projecte ha costat 1,5 milions d'euros, dels quals la Generalitat ha aportat 1,4 milions, mentre que la Diputació de Barcelona ha finançat el condicionament de l'espai, que està valorat en 1,1 milions d'euros. Dalmau ha destacat que l'espai és una "invitació a l'espiritualitat" i a "visitar la nostra història compartida i els nostres orígens com a país". Per la seva banda, Moret ha destacat que l'espai immersiu "no només reforça la part didàctica i explicativa dels orígens de l'abadia i de Montserrat, sinó sobretot els valors que impliquen".

El comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, ha destacat que la sala immersiva vol esdevenir un "viatge interior". "Pretenem que no només sigui informatiu, sinó que sigui una vivència dels valors que s'han viscut a Montserrat durant mil anys". En aquest sentit, ha dit que és un espai obert a tota mena de visitants, siguin creients o no, però admet que els agradaria que "les persones que visiten l'exposició, siguin de la religió que siguin, en surtin amb alguna cosa més d'allò que tenien quan han entrat". Juliol assegura que, d'alguna manera, l'espai és una "crida a la interioritat i a l'ànima de la persona".

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.