L'abadia de Montserrat ha inaugurat aquest dissabte al vespre el mil·lenari del monestirque se celebra aquest 2025, amb una agenda plena d'activitats. En un acte a la Basílica de Santa Maria, que ha congregat autoritats religioses, polítiques i civils, s'ha donat el tret de sortida a la commemoració d'aquest espai benedictí, representant de l'espiritualitat a Catalunya. "Són mil anys de permanències i de canvis, de servir el país quan el país ho ha requerit i acollir a qualsevol que vulgui venir amb el cor obert", han defensat durant la cerimònia, que ha servit per rememorar el pas del temps al monestir, testimoni de la història de Catalunya. 

L'acte ha començat amb l'entrada de les autoritats religioses, acompanyats de les personalitats polítiques del país, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament, Josep Rull, mentre l'Orquestra Simfònica del Vallès interpretava Rondeau de la suite de symphonies de Mouret. A dins de l'abadia, un cor mixt de Montserrat ha entonat l'obra Welcome per donar pas a la primera intervenció, a càrrec del comissari del Mil·lenari, Bernat Juliol, que ha subratllat que "la història de Montserrat és també la de tots i cadascun de nosaltres". "Volem mirar cap al passat, però sobretot volem mirar cap al futur. La celebració d'aquest mil·lenari no és cap punt d'arribada, sinó un punt de partença", ha afegit, inaugurant també el segon mil·lenari de Montserrat, sota les mirades de personalitats com els presidents Jordi Pujol, José Montilla i Artur Mas, i també els consellers Núria Parlon, Miquel Sàmper i Ramon Espadaler.

"És un monestir arrelat a la terra i obert al món. Montserrat és casa de tothom. No s’entendria Montserrat sense la història del seu poble, com tampoc s’entendria la història del poble sense Montserrat", ha afirmat Juliol per acabar la seva intervenció i passar la paraula al president de la Generalitat. 


Per la seva part, el president ha elogiat l'obra religiosa del monestir de Montserrat, una abadia que, a parer seu, "ha contemplat el pas de la història" i ha esdevingut "una referència universal d'espiritualitat cristiana arrelada al nostre país". "Montserrat és un dels grans referents simbòlics de la nostra terra", ha destacat Illa, que ha aprofitat l'ocasió per defensar l'acollida de persones migrants i carregar contra la ideologia d'extrema dreta. "Davant del drama de persones migrants que es veuen obligades a fugir de casa seva, la nostra resposta ha de ser acollir, promoure i integrar. Perquè tothom qui vingui a millorar Catalunya és català", ha afirmat, posant Montserrat com a exemple d'acollida. 

Illa també ha fet menció del "respecte al paisatge natural" que té l'abadia, "quan vivim els efectes del canvi climàtic que hem de mitigar". "Montserrat ens omple d'orgull", ha etzibat, convidant a tothom a participar en els actes organitzats. 

El pare abat de Montserrat, Manel Gasch, ha estat el següent a intervenir, i ho ha fet acompanyat de dos hologrames, que representaven l'abat Oliba, fundador del monestir, i l'abat Boada, el seu successor. Conjuntament, en diàleg, han fet un repàs de la història i missió de l'abadia de Montserrat, on han destacat la importància de "la continuïtat" del monestir benedictí "pel compromís que han pres". Durant la trajectòria, han recordat els moments de crisi que ha viscut l'espai, però han subratllat que "la imatge i la devoció a Santa Maria" és el que els ha fet seguir en aquest camí. 

No s'han oblidat tampoc de l'estreta vinculació entre el monestir i Catalunya, i han fet una crida a preservar la cultura catalana avui dia, però també de cara al futur. "Celebrem una fusió mil·lenària entre la vida cristiana benedictina, aquest lloc, Montserrat, i Catalunya, celebrem l'essència del que som i del que hem estat durant mil anys. Som fruit d'aquest país i d'aquesta societat. La del temps passat, la d'avui i la que vindrà. Són mil anys de permanències i de canvis, aquí i a tot el món. I mil anys d'adaptar-s'hi a poc a poc, però amb la mirada clara. De servir el país quan el país ho ha requerit i acollir a qualsevol que vulgui venir amb el cor obert.". 

 "Dono per iniciats els actes del mil·lenari", ha conclòs Gasch, i, a continuació, un impressionant videomapatge, ha posat punt final a l'acte inaugural del Mil·lenari de Montserrat a l'interior de l'abadia, que ha continuat a l'exterior, amb un espectacle de drons.

Pots recuperar aquí l'acte inaugural del mil·lenari de Montserrat:

L'agenda del Mil·lenari de Montserrat

Per celebrar el mil·lenari, el monestir de Montserrat té prevista una agenda carregada d'actes, organitzats a través de la Fundació Mil·lenari, fundada el 1997 i que, per tant, ja fa anys que es prepara per a aquest històric aniversari. En total, hi ha convocades un miler d'activitats, que tindran lloc durant quinze mesos. La jornada inaugural d'aquest dissabte dona pas a la solemne eucarística d’obertura del mil·lenari d'aquest diumenge, així com a la celebració popular, que també tindrà lloc aquest 8 de setembre. Les activitats s'allargaran fins al 8 de desembre del 2025, quan es clourà la celebració amb vespres i cant del Te Deum mil·lenari.

La commemoració del mil·lenari, segons va explicar el pare prior Bernat Juliol, té quatre eixos bàsics: el religiós; el cultural; el participatiu, i el social, amb l'objectiu d'apropar la història i tradició de l'emblemàtic espai a la ciutadania. El mateix Juliol va apuntar que el monestir benedictí pren el mil·lenari "amb molta il·lusió" i va puntualitzar que aquest 2025 no es pretén només "celebrar la fi dels primers mil anys, sinó també l’inici del segon mil·lenari de Montserrat".

El monestir de Montserrat, Medalla d'Or del Parlament

El Parlament de Catalunya també ha volgut reconèixer el monestir de Montserrat i, coincidint amb la celebració del mil·lenari, li ha atorgat la Medalla d'Or, la màxima distinció que entrega la institució catalana. Un títol que, precisament, es lliurarà la setmana que ve perquè, com cada any, l'acte s'engloba dins la celebració de la Diada. "Amb aquesta distinció es vol destacar la contribució del monestir i de la seva comunitat al llarg de la història de Catalunya", va explicar el president Josep Rull, que va ser l'encarregat d'anunciar la distinció. Rull va aprofitar l'ocasió per descriure la muntanya de Montserrat com a "emblemàtica" pels catalans i "inspiradora" per poetes i escriptors. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!