"Allà no eres ni una persona ni un número, no eres res". L'últim supervivent del camp de concentració franquista de San Marcos, Josep Sala, ha mort als 102 anys. Amb aquestes paraules explicava a TV3, el dia que celebrava 100 anys, com va viure uns mesos presoner al camp situat a Lleó, marcat per la mort i la tortura. Sala formava part de la generació coneguda com a Lleva del Biberó, només tenia 19 anys, i va lluitar a la riba del Segre i a la batalla de l'Ebre. En acabar la guerra, va ser enviat a un camp de concentració a Saragossa i després se'l va traslladar a la ciutat de Castella, d'on n'era l'últim supervivent. 

Sala va ser alliberat el 1944, i després de ser destinat a diversos punts d'Espanya i Àfrica durant uns anys en una brigada per enfortir l'exèrcit nacional, va tornar cap a Barcelona i va treballar a una farmàcia del Raval, seguint l'ofici de la seva família al seu barri de tota la vida fins que es va jubilar. La seva gran memòria li ha permès recordar amb gran detall tot el que va patir durant la postguerra als camps de concentració franquista, quelcom que ha quedat reflectit al llibre Los campos de concentración de Franco. Sentimiento, torturas y muerte tras las alambradas, de l'historiador Carlos Hernández.

En saber la notícia, l'autor d'una de les primeres investigacions sobre les xifres dels pocs coneguts camps franquistes, en comparació amb els camps nazis, ha lamentat amb "enorme tristesa" la mort de Sala, de qui ha destacat que era "un lluitador, una bona persona i un home compromès". "A reveure!", ha escrit en un emocionant missatge a les xarxes. 

Homenatge 

Sala era l'últim supervivent del camp de San Marcos, on es calcula que van morir fins a 3.000 persones, per malalties, pel fred, maltractats, torturats o afusellats. Després de guardar en silenci durant molts anys la seva història, el 2019 la va decidir fer pública, quan ja tenia 100 anys, gràcies a l'empenta de la seva filla. En aquell moment la seva figura va prendre molta rellevància i es va acabar convertint en un símbol de la lluita antifranquista. Sala va aprofitar aquest nou paper i es va dedicar en cos i ànima a representar i honorar els seus companys, morts per la repressió franquista.

Per aquest motiu, just cinc mesos abans de la seva mort, el passat 5 de juny va assistir a l'homenatge que es va fer a totes les víctimes i a ell mateix a San Marcos, a la ciutat de Lleó. Ara, aquest camp de concentració s'ha convertit en Paradores, un lloc turístic de luxe. Allà va tornar a demostrar la seva memòria, detallant fil per randa els durs episodis que hi va patir. Aquesta memòria, i els documents que ell i altres famílies dels morts conserven són les úniques proves que demostren que allà s'hi va viure l'horror del franquisme. 

A la imatge principal, Josep Sala durant el seu homenatge a Paradores / Efe