El primer alcalde de Badalona en democràcia, Màrius Díaz Bielsa (Barbastre, 1933), ha mort aquest dissabte al matí a l'Hospital de Barbastre, la localitat del Pirineu d'Osca on residia des que va posar fi a la seva activitat política a Catalunya. Díaz va ser militant del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), el principal partit comunista català, i va governar a Badalona amb coalició amb el PSC i polític independents entre 1979, l'any de les primeres eleccions municipals en democràcia, i 1983. L'històric militant comunista ha mort per una peritonitis aguda. 

Màrius Díaz va néixer a Barbastre el 1933 i es va traslladar a Barcelona per estudiar nàutica, temps durant el qual va treballar en una taller de metal·lúrgia per pagar-se els estudis. Quan va acabar la carrera, va obrir un taller propi, a on als anys 70, en clandestinitat, també imprimia cartells i vinyetes satíriques del PSUC. També va dirigir una empresa de construcció naval al Baix Llobregat entre 1967 i 1979. El 1979 Màrius Díaz va encapçalar la llista electoral del PSUC a Badalona per les municipals de l'1 d'abril, quan va ser el candidat més votat i va governar en coalició amb el PSC. 

màrius díax
Màrius Díaz

Segons ha destacat l'Ajuntament de Badalona en un comunicat emès per anunciar la mort de l'exbatlle, durant el seu mandat Díaz va prioritzar la salut pública, el sanejament de les platges, la reducció de la contaminació atmosfèrica i una racionalització del plantejament urbanístic de la ciutat. També va treballar per consolidar les Festes de Maig, les celebracions més emblemàtiques de Badalona, va construir escoles públiques i va obrir nous equipaments esportius, mercats i centres cívics. 

Després de diverses disputes internes al PSUC, entre prosoviètics i eurocomunistes, Díaz va perdre les eleccions de 1983. Entre 1984 i 1988 també va ser diputat al Parlament de Catalunya amb Iniciativa per Catalunya, en substituó d'Eulalia Vintró, i en 1995 va ser candidat d'aquest partit a Badalona.  Va ser regidor al consistori del municipi fins el 1999. Després de deixar la política institucional, va marxar a viure a la Vall de Pineta, al Pirineu d'Osca. El 28 de febrer de 2020 va ser nomenat fill adoptiu de Badalona per decisió del ple municipal i se li va fer entrega d'una isígnia de plata i un diploma acreditatiu en un acte al qual van assistir tots els regidors, els regidors electes l'any 1979, els alcades que hi hagut a Badalona després d'ell i la seva família. 

Missatges de condol

Durant el matí s'han succeït diversos missatges de condol: de l'excalcalde de Badalona i candidat del PP, Xavier García-Albiol, de la Diputació de Barcelona, de la qual Díaz va ser membre; de la candidata d'En Comú-Podem a Badalona, Aïda Llauradó, entre d'altres. L'Ajuntament de Badalona ha decretat dos dies de dol

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.