El bisbe Pere Casaldàliga ha mort avui al Brasil a l'Hospital Santa Casa de Batatais (Sao Paulo), als 92 anys.
"Amb profunda tristor lamentem comunicar que Pere Casaldàliga ha mort en el dia d'avui a l'edat de 92 anys. Amb molt de dolor, però segurs com ell ho estava de la seva arribada a la Casa Pairal, us informarem en breu dels actes de comiat", ha anunciat a les xarxes socials les associacions Araguaia i ANSA, amb les quals treballava el sacerdot.
També han anunciat la seva mort els missioners Claretians de Catalunya on han especificat que s'ha produït aquest migdia a l'hospital de Batatais alhora que han anunciat que es preveu que les seves restes siguin traslladades a São Félix do Araguaia (Brasil), localitat on estava treballant en els seus projectes humanitaris per ajudar els més pobres.
Darrers dies
El sacerdot va ser ingressat el dilluns a l'hospital de São Félix do Araguaia (Brasil), tal com ho van informar aquell dia les entitats amb les quals col·laborava Casaldàliga. En concret, van precisar que havia estat ingressat "degut a problemes respiratoris agreujats pel Parkinson que pateix i l'edat avançada".
En aquella ocasió també van informar que Casaldàliga estava "acompanyat en tot moment i ben cuidat".
Els problemes de salut, però, es van agreujar i el passat dimecres va ser traslladat al centre mèdic de Sao Paulo.
Casaldàliga, nascut el febrer de 1928 a Balsareny, ha viscut gran part de la seva vida al Brasil ajudant les persones més humils i vulnerables. En concret 50 anys, els quals ha treballat, principalment, amb poblacions indígenes. Se'l considera un dels pares de la teologia de l'alliberament, que persegueix que l'església s'ha de posar al servei de les persones més humils.
Reaccions al Twitter
A les xarxes socials, han començat arribar missatges de condol, que recorden la vida del missioner, entre elles les del president de la Generalitat, Quim Torra.
"Tota una vida de lluita per la causa del món indígena; l’Església dels més pobres; la pau com a fruit de la justícia; l’alliberament de les persones i els pobles oprimits. Una vida plena, compromesa i solidària. Una vida de fe. Gràcies, bisbe Casaldàliga!", ha assenyalat Torra en el seu compte de Twitter.
Així mateix, han arribat missatges de condolença d'altres membres del Govern com el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que tot i reconèixer que és ateu, ha manifestat que si fos d'una església seria de la de Pere Casaldàliga. A més, la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha precisat que aquest bisbe és un "exemple de vida compromesa en la defensa dels més desfavorits"; mentre que el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, que ha mostrat la seva admiració pel religiós i ha recordat una de les seves frases: "On no hi ha llibertat no hi pot haver justícia"
Més enllà del Govern, també s'ha fet ressò de la mort del sacerdot l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Ara bé, les paraules d'admiració cap a Casaldàliga han arribat de tots els àmbits com, per exemple, de l'exconseller de Salut i ara a l'exili, Toni Comín, l'expresidenta de la mesa del Parlament, Núria de Gispert, l'exdiputat de la CUP al Parlament, David Fernández, la seva formació política, la tertuliana Pilar Rahola, l'Institut Ramon Llull, el periodista Francesc Escribano o Òmnium Cultural.