Alain Touraine, reconegut sociòleg i intel·lectual francès, ha mort aquest divendres a París a l'edat de 97 anys. La seva feina de producció intel·lectual ha marcat no només el segle XX, sinó el XXI. La premsa francesa ha informat de la seva mort i ha destacat el llegat del sociòleg autor d'obres com Crítica de la modernitat o Què és la democràcia? Al llarg de la seva vida la seva feina va ser reconeguda amb diversos premis, com l'any 2010, quan va rebre el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats juntament amb Zygmunt Bauman.
De la seva prolífica carrera, en destaca que és l'autor del terme societat postindustrial. La seva feina acadèmica es basava en la sociologia de l'acció i apuntava que la societat forma el seu futur a través de mecanismes estructurals i de l'impuls de la lluita dels moviments socials. Es va marcar com d'esquerres, socialdemòcrata i clarament antitotalitari.
La seva anàlisi i interès pels moviments socials ha fet les seves obres extremadament populars a Europa i Llatinoamèrica, però menys en el món anglosaxó. Touraine forma part d'una generació d'intel·lectuals vessats a les ciències socials que ha marcat el pensament occidental els darrers anys i en el futur. Diverses figures públiques de França han mostrat públicament les seves condolences.
Una llarga vida investigant
Touraine va néixer l'any 1925 a la regió de Normandia. De ben jove ja va enfocar els seus estudis en les ciències socials. Va fer un viatge de recerca a Hongria i va treballar en una mina a Valenciennes. Tot plegat el va lligar a l'estudi del treball en el medi industrial i ja va despuntar com pioner en el treball de camp. Touraine va defensar les seves dues tesis doctorals a la Universitat de París el 1964, el primer pas d'una llarguíssima i influent carrera.
Touraine va ser pare de dos fills. Marisol, que va exercir com a ministra francesa d'Afers Socials i Salut del 2012 al 2017 al govern de Jean-Marc Ayrault i Manuel Valls; i Philippe, professor d'endocrinologia a l'hospital Pitié-Salpêtrière de París. Per ara la seva família no s'ha pronunciat més enllà de donar a conèixer la mort del seu pare, que ha estat lamentada per la societat francesa.