El doctor Albert Pahissa, qui va ser cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron i del grup d'investigació amb el mateix nom al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha mort aquest dimarts. El doctor Pahissa va ser el primer metge de l'estat espanyol que va diagnosticar i atendre un pacient amb sida. Un dels primers a lamentar la seva mort ha estat el president del Col·legi de Metges de Catalunya i Barcelona, el doctor Jaume Padrós, qui ha assegurat que Pahissa va ser "un dels grans de la professió mèdica". El doctor Joan Gavaldà, investigador de l'Hospital Vall d'Hebron, també s'ha acomiadat de Pahissa.
Fa 40 anys, un octubre de 1981, el doctor Albert Pahissa va diagnosticar el primer cas de VIH a Espanya. Aleshores, la sida va esclatar com una pandèmia que ha causat la mort d'uns 40 milions de persones a tot al món. Encara avui no té cura, però sí tractament, gràcies al qual el virus d'immunodeficiència humana ha deixat de ser una sentència de mort per convertir-se en una malaltia crònica. Aquell mes d'octubre, tal com explicava el mateix Pahissa en una entrevista a Eitb, un jove va entrar a urgències de l'Hospital Vall d'Hebron amb un "deteriorament generalitzat: la respiració, la pell, el sistema nerviós estaven danyats. Aquell jove va morir cinc dies després d'entrar a l'hospital". Pahissa el va atendre i, a l'entrevista, recordava que en aquell moment "no se sabia què era".
Albert Pahissa es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona (UB) el 1972 i va obtenir el títol de doctor el 1979. El seu treball a la Vall d'Hebron es remunta a l'any 1978 quan va començar a exercir de metge adjunt fins al 1988, data en què va ser nomenat responsable de Secció i professor de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El 1990 va impulsar el primer Laboratori de Recerca Experimental Aplicada en Malalties Infeccioses i vuit anys més tard va ser nomenat cap del nou Servei de Malalties Infeccioses. Des de llavors, la seva capacitat de lideratge ha permès aglutinar línies de recerca força distants i impulsar projectes de salut internacional que s'estenen arreu del món.