L'expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona Antoni Negre i Villavecchia ha mort aquest dimarts. Fou membre de la burgesia catalana i va presidir la Cambra des del 1991 al 2002. L'ens ha reconegut el seu treball per "defensar els interessos generals de l'economia" i el seu compromís per fer de la Llotja de Mar de Barcelona la seva seu corporativa. Retirat de la vida activa a causa d'un desafortunat accident domèstic que li va tenir en estat de coma induït durant diversos mesos, Negre va influir decisivament en el destí de la Cambra, organisme del qual recelaven les patronals.

També va ser un dels impulsors del creixement de la Fira de Barcelona, amenaçada per la madrilenya IFEMA i per les lluites protagonitzades per les dues administracions que volien dominar-la: d'una banda la Generalitat de Catalunya al capdavant de la que estava Jordi Pujol, i per una altra l'Ajuntament de Barcelona, del qual Pasqual Maragall era l'alcalde. Una de les entitats creades durant el seu mandat va ser el Consorci de Promoció Turística de Barcelona en 1993, avui amb el segell Barcelona Turisme. A més de la Cambra van formar part d'aquesta entitat, l'Ajuntament i la Fundació Barcelona Promoció.

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha lamentat la seva mort en un tuit en el qual li ha descrit com un "professional compromès amb l'economia del país".

torrent

La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, més coneguda com a Cambra de Comerç de Barcelona, és una corporació de dret públic fundada en 1886 amb seu a Barcelona (Espanya), té com a funció principal defensar els interessos generals de les empreses i proporcionar les actuacions necessàries per al foment del comerç i la indústria. Els seus antecedents històrics, no obstant això, es remunten al Consolat de la Mar o la Real Junta Particular de Comerç, que es remunten directament a l'edat mitjana. Té la seva seu en el Palau de la Llotja de Barcelona. En 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La Cambra i el català

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, es va reunir amb la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, per signar un conveni de col·laboració on les dues entitats es comprometen a fomentar l’ús de la llengua catalana al món de l’empresa i entre el teixit productiu. Segons Cuixart, “el català ha de ser la llengua habitual de les empreses i els comerços del país”. Així mateix, ha assegurat que “la societat civil i l’empresa és corresponsable de la defensa dels drets lingüístics i d’aconseguir que el català deixi de ser una llengua minoritzada”.

Totes dues entitats van posar de manifest els reptes que el català encara té en el món empresarial, raó per la qual s'han compromès a dur a terme estratègies per promocionar-ne l'ús. També posaran a disposició d'empreses i comerços, documents, contractes i plantilles, sovint, difícils de trobar en català per tal que els puguin incorporar en els seus procediments administratius. Al mateix temps, col·laboraran per identificar els principals factors que frenen l'ús del català al món empresarial i diagnosticar les actuacions més prioritàries. El conveni fa "una crida" a les empreses de Catalunya "perquè incorporin el català com a llengua d'ús habitual en les seves relacions internes, així com amb proveïdors i clients. Concretament, l’acord tindrà una durada inicial de dos anys i es preveu la creació d'una comissió paritària de treball i seguiment que es reunirà periòdicament.