L'olotina Maria Branyas, la persona més longeva del món, ha mort a l'edat 117 anys. Segons han avançat diversos mitjans de la Garrotxa, la família no havia fet pública la notícia fins aquest dimarts, tot i que, Branyas ha estat incinerada aquest matí al cementiri d'Olot. La catalana era considerada la persona més gran del món segons el Gerontology Research Group, que es dedica a fer un rànquing de les persones més velles del planeta. Va aconseguir el títol el gener del 2023, després de la mort de Lucie Randon, als 118 anys. Ara, li agafarà el testimoni la japonesa Tomiko Itooka, que té 116 anys i 89 dies. El passat mes de juliol es va convertir en la vuitena persona més longeva de la història.
La Maria Branyas ens ha deixat. Ha mort com ella volia: mentre dormia, tranquil·la i sense dolor.
— Super Àvia Catalana (@MariaBranyas112) August 20, 2024
Fa uns dies ens deia:
“Un dia me n'aniré d'aquí. No tornaré a provar cafè, ni a menjar iogurt, ni a acaronar a la Fada..., deixaré també els meus records, les meves reflexions... 👇
Records de tota una vida
Branyas va néixer el 1907 a San Francisco, filla d'un periodista de Pamplona i d'una catalana. Branyas va arribar a Catalunya de petita i té records que es remunten a la Primera Guerra Mundial i a la Guerra Civil espanyola, segons explicava el 2019 en una entrevista a Catalan News. De fet, el retorn a Catalunya de la família, quan ella tenia 7 anys, es va produir el 1914, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. "Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d'anar per les Açores i per Cuba", explicava. Des de fa més de 20 anys vivia a la residència del Tura d’Olot. Va sobreviure dues guerres mundials, la Guerra Civil i dues pandèmies. El 2020 va patir la covid, amb 113 anys, però també la va aconseguir superar.
Quan va celebrar els 116 anys, Branyas afirmava que haver esdevingut la persona més vella del món no tenia cap mèrit per part seva, sinó que van ser les circumstàncies que l'hi van portar. També es va mostrar sorpresa per la repercussió que ha tingut: "No entenc que sigui una cosa tan important". De la seva infantesa, tenia el record de la seva estada a Nova Orleans, on va viure davant de l'Audubon Park. "Hi havia uns arbres amb les branques tortes que arribaven a terra i jo sempre m'hi enfilava", explicava. També recordava el Catalina, el nom del vaixell que li va "canviar la vida" i que assegurava que va marcar el destí de la seva família. A bord del vaixell hi va morir el seu pare, Joseph Branyas, als 37 anys, a causa d'una tuberculosi. Això va fer que ja no tornessin als EUA. El seu primer record de Banyoles és el de la seva primera mestra, l'Anna Espectante, que va tenir durant 4 anys.
El passat mes de març, quan va celebrar els 117 anys, la seva filla Rosa Moret, va afirmar que havia anat baixant durant els últims mesos. En declaracions a l'ACN detallava que no havia estat hospitalitzada, però que amb l'edat, aquests últims temps havia perdut visió, oïda i, últimament, també memòria, a banda de la mobilitat, ja que no podia caminar sola. Malgrat tot, assegurava que conservava intactes les facultats mentals i encara podia mantenir conversa amb els seus familiars, els únics que l'anaven a veure a banda del personal de la residència. "Ja no fa entrevistes ni res de tot això, el que vol és tranquil·litat", deia Moret. Moret també explicava que Branyas va veure morir la totalitat dels seus amics, però que segurament un dels factors que l'ha dut a viure tants anys és "que s'adapta molt".