El ginecòleg i empresari Rafael Bernabeu, pioner de la reproducció assistida a Espanya, ha mort a Alacant als 66 anys a causa d'una malaltia, segons ha confirmat la seva família aquest diumenge. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València l'any 1980, es va especialitzar en obstetrícia i ginecologia a l'Hospital Universitari de La Fe d'aquesta ciutat i va decidir apostar per la fertilitat, una branca de la ginecologia que en aquell moment era experimental. Va completar la seva formació amb estudis de postgrau en tècniques de reproducció assistida en alguns dels centres més importants del món a Europa i els Estats Units. Després de conèixer-se la notícia de la mort, nombroses personalitats del món sanitari i de la província d'Alacant han mostrat els seus condols, entre ells també el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha lamentat la pèrdua del ginecòleg, a qui ha definit com “una persona exemplar, culta i innovadora que, amb la seva feina, va aconseguir traspassar fronteres”. "Una abraçada forta a la família i amics. Descansi en pau", ha afegit.
La trajectòria de Rafael Bernabeu
A mitjans de la dècada dels 80, quan la reproducció assistida tot just feia les primeres passes a l'Estat, Bernabeu va crear l'Instituto Bernabeu, institució que ha esdevingut un èxit i que actualment té nou centres especialitzats en medicina reproductiva, vuit a Espanya i un a Itàlia. La visió del ginecòleg va ser sempre que l'activitat assistencial havia d'anar acompanyada a la investigació i la docència. Entre les fites que el van convertir un referent, hi ha la creació del primer banc d'esperma d'Alacant el 1985 i la primera inseminació artificial. El 1988 va aconseguir el primer naixement d'un nadó a través de fecundació in vitro, que va ser batejat com a Rafael David en homenatge al ginecòleg. A partir d'aquell moment, va anar superant noves fites científiques, com ara naixements a partir d'embrions congelats i altres tècniques. El 2007 el metge va crear la Fundació Rafael Bernabeu Obra Social, a la qual destina una part de la facturació del grup per tal de donar suport a la formació amb beques, organitzar congressos i facilitant les tècniques de reproducció assistida a persones amb pocs recursos econòmics. Dos anys més tard també va fundar l'Institut Bernabeu Biotec, una empresa de Biotecnologia.
Bernabeu va publicar més de 120 articles a prestigioses revistes nacionals i internacionals de Medicina Reproductiva, i va participar en més de 400 investigacions presentades a congressos nacionals i internacionals, per les quals va rebre innumerables distincions. Com a docent, va ser director des de la seva fundació el 2004 de les càtedres de Medicina Reproductiva de la Universitat d'Alacant i de Medicina Comunitària i Salut Reproductiva de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. També des de la titularitat dels dos màsters universitaris de Medicina Reproductiva i Infertilitat Masculina, en col·laboració amb les Universitats d'Alacant i Castella-la Manxa, respectivament.