Un home ha mort a Badalona després de ser reduït per agents dels Mossos d'Esquadra amb una Taser. Concretament, l'individu que ha perdut la vida havia rebut la descàrrega d'una pistola elèctrica per part dels policies i havia estat immobilitzat. Els fets van passar el passat divendres 26 de novembre al migdia, quan una família va avisar els Mossos d'Esquadra que el seu fill els estava amenaçant "amb ganivets", segons ha confirmat a Efe la policia catalana. Els agents van accedir al domicili de la família per l'habitatge d'un veí, ja que el fill suposadament havia bloquejat les entrades.
Els Mossos d'Esquadra han assegurat que els agents van utilitzar la pistola Taser "per bé de la família i els mossos presents" per poder reduir l'home, que després de caure a terra, també va ser immobilitzat. Llavors, l'home va ser traslladat a l'hospital, on va morir. Encara s'està pendent de l'autòpsia per determinar les causes de la mort. Fonts del cos han declarat a l'ACN que l'arma es va fer servir complint els protocols establerts.
La primera mort per Taser des del 2018
Les pistoles Taser estan permeses a Catalunya per ajudar en reduccions complexes d'una persona en cas que existeixi risc per als agents, els afectats o terceres persones, i porten incorporats sistemes d'enregistrament.
Les reaccions a la notícia no s'han fet esperar. L'associació Irídia - Centre de Defensa de Drets Humans ha exigit a la Conselleria d'Interior "una investigació tant dels fets com de la incidència de la descàrrega en la defunció". "Les Taser poden ser letals", han afegit. És per això que les seves actuacions "han de gravar-se sempre". "Confiem que les imatges puguin aclarir els fets davant el jutjat d'instrucció que investiga la defunció. És el primer cas de mort a Catalunya per Taser des de la seva implementació en el cos dels Mossos l'any 2018", han explicat.
Que s'aclareixin els fets
Irídia ha recordat que l'associació ja ha "advertit en moltes ocasions que les pistoles elèctriques Taser poden generar greus lesions o fins i tot la mort", malgrat que "molts ajuntaments han introduït les pistoles elèctriques sense control i dels arguments de sindicats policials". "Un dels elements clau és que quan s'aplica no es coneixen les circumstàncies de salut de la persona contra qui s'aplica: el risc de produir danys severs augmenta si la persona té cardiopaties o si ha consumit substàncies estupefaents", han apuntat.
En aquest context, el centre per la defensa dels drets humans ha remarcat que "és important que s'aclareixin els fets en profunditat". "Instem novament la Conselleria d'Interior a reformar el protocol d'ús de Taser per adaptar-ho totalment a les recomanacions de l'ús de Taser que es van elaborar pel Parlament l'any 2017, tal com recomana també el Síndic de Greuges", han conclòs.