El financer Javier Valls Taberner, hereu d'una saga de banquers catalans i expresident del Banc Popular, va morir aquest dilluns a Madrid als 91 anys, han confirmat aquest dimarts a Efe fonts financeres. El banquer, nascut a Barcelona en 1930, va treballar durant més de 40 anys en el Popular, entitat que copresidió durant 17 anys, bona part d'ells al costat del seu germà Luis Valls Taberner, mort en 2006. Luis Valls Taberner va deixar la copresidència del Popular en 2004 i llavors Ángel Ron va assumir la presidència del grup de forma compartida amb Javier Valls Taberner.

En 2006, la dimissió d'aquest últim va ajudar a pujar a Ron a la presidència única de Banc Popular, fins a aquest moment una de les entitats més rendibles i eficients d'Espanya, que va començar una nova etapa, marcada per la seva major exposició al maó. En 2017, el banc va ser comprat pel Santander. Javier Valls Taberner va arribar al Popular en la dècada de 1960 i va ostentar diversos càrrecs d'alta responsabilitat en l'entitat, com el de vicepresident o adjunt a la presidència, fins que en 1990 va assumir la presidència al costat del seu germà. Els Valls Taberner van liderar el banc en la seva època daurada, amb una gestió basada en la prudència i la cerca de rendibilitat.

Banquer políglota i lligat a l'Opus Dei, Valls Taberner va estudiar a Itàlia, Pamplona i Barcelona i va viure durant uns anys als Estats Units. Li agradava la música, l'art, la cultura i els viatges, a més dels esports nàutics, la pràctica de l'esquí i la del golf. Es va casar amb Cristina Muls, amb qui va tenir dos fills, Luis i Cristina, esposa de Francisco Reynés, actual president executiu de la multinacional energètica Naturgy.

Els germans Valls

Els germans Valls van deixar el banc entre 2004 i 2006. Primer, es va retirar Luis i després, els accionistes van precipitar la sortida de Javier. El seu successor va ser Ángel Ron, la presidència del qual va estar marcada per una aposta pel negoci immobiliari. Ron va ser el banquer al qual li tocaria gestionar la crisi financera de 2008 i 2012. Va ser en aquests anys, en els quals el banc va entrar en dificultats. Una etapa que va desembocar en l'arribada a la presidència d'Emilio Saracho, l'executiu amb el qual es va posar fi a la història de l'entitat al juny de 2017, quan va ser comprada pel Santander in extremis per un euro més el seu deute. Un final inesperat per a l'entitat que està sent investigat en l'Audiència Nacional.

Fills d'un jurista i historiador, els Valls Taberner van rebre una educació molt cuidada. Llicenciat en Dret, Javier va estudiar a Roma, Pamplona i Barcelona i també als Estats Units, on es va matricular en la Universitat de Columbia. Va ser un home auster i discret molt vinculat al món de l'art, la cultura i l'esport. Casat amb Cristina Muls amb la qual va tenir dos fills. La seva filla major, Cristina Valls-Taberner, està casada amb el president de Naturgy, Francisco Reynés i també es dedica al món de l'empresa. El seu germà, Luis, també ha estat vinculat a projectes empresarials.