El fotoperiodista Joan Guerrero, Juanito per a molts dels seus companys, ha mort als 84 anys. Mestre de fotoperiodistes, Guerrero va destacar al llarg de la seva vida professional per la seva gran humanitat i el seu compromís social. Nascut a Tarifa el 1940, de jove es va traslladar a Catalunya i va fer de Santa Coloma de Gramenet la seva llar. Va iniciar la seva tasca professional a la revista Grama, per treballar després a El Periódico, el Diari de Barcelona, El País i El Observador, on va destacar per la seva mirada humana del que l’envoltava i el seu compromís amb els més dèbils i desvalguts. El seu compromís social ha quedat reflectit en els llibres que ha publicat al llarg de la seva carrera, com ara Santa Coloma en el corazón, Imatge i Paraula, Santa Coloma, entre la vida i la vida, El parc, Milagro en Barcelona o Los ojos de los pobres, obra que va dur a terme en col·laboració amb Pere Casaldáliga.
Compromís social sense fronteres
Treballador incansable, la seva tasca ha estat reconeguda amb nombroses distincions, com ara el premi Ciutat de Santa Coloma (1998), el Premi Singladura d’Òmnium Cultural (2018), el Premi Gollut a la trajectòria fotogràfica (2019) o la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona (2009). Quan li van lliurar aquest últim reconeixement, el consistori va destacar el fort compromís social de l’obra de Joan Guerrero, “retratant la situació de les capes més pobres de la societat”. I això ho va fer no només de Barcelona o de la seva estimada Santa Coloma de Gramenet, sinó també de la seva Andalusia i d'altres països com l’Equador, Nicaragua, El Salvador i el Brasil, on va viatjar i elaborar reportatges fotogràfics acostant-se a la senzilla i dura vida dels més humils i denunciant la marginació en la que vivien. Tot des de la senzillesa que el caracteritzava i que el feia ser tan estimat.
Tant va ser així, que el juny del 2023 una exposició col·lectiva a l'aire lliure, ubicada al recinte de l'Escola Industrial en Barcelona i organitzada per l'associació Catalunya Mirades Solidàries (CMS), va homenatjar aquest artista fotogràfic. El mateix Guerrero hi va assistir acompanyat d'altres companys del gremi, que van participar-hi amb imatges pròpies que documentaven situacions rellevants mundialment en tots els àmbits de la vida, com la vulneració de drets, el racisme o la marginació. En aquest sentit, CMS també va editar un llibre amb les imatges dels 67 autors participants sota el títol Guerrer@s, idea del fotògraf Julio Carbó. Entre la seixantena de participants hi havia autors com Emilio Morenatti, Sandra Balsells, Joan Manuel Baliellas, Samuel Aranda, Cèlia Atset, David Airob, Cristina Calderer, Carlos Baglietto, Jordi Borràs, Nuria López Torres, Vicenç Semper, Ricardo García Vilanova, Ximena Borrazas, Pau de la Calle, Gala Espín, Francesc Melcion, Albert Bertran, Anna Turbau, Jordi Otix, Victoria Rovira Casanovas, Elisenda Pons, Jordi Play, Roser Vilallonga, Isidre García Puntí, Xavier Bertral, Irene Vilà Capafons, Joan Mateu Parra, Manu Mitru, Sergi Rugrand, Eva Parey, Kim Manresa, Laura Guerrero i Miguel Ángel Troncho.
HA MUERTO EL GRAN JOAN GUERRERO
— Gervasio Sánchez (@gervasanchez) April 3, 2024
Vivió mucho, hizo grandes fotografías, amó la fotografía y siempre hizo el bien. Descanse en paz pic.twitter.com/as0niiDqr1
Mostres de condol a les xarxes per recordar Guerrero
Diversos periodistes, fotoperiodistes, fotògrafs i companys d'ofici han mostrat el seu condol a les xarxes socials en saber la partida de Guerrero, sobretot a la plataforma X. "Vaig tindre la gran sort de treballar amb ell. Era un gran fotògraf i una persona extraordinària", ha escrit Vicent Partal, director de Vilaweb. El fotoperiodista Gervasio Sánchez ha dit d'ell que "va viure molt, va fer grans fotografies, va estimar la fotografia i sempre va fer el bé". O Ismael Martín, periodista cultural de TV3, que l'ha definit com el "cronista de les migracions, a Santa Coloma de Gramenet i més enllà, i d'una bonhomia i afabilitat extremes", i també han mostrat el seu respecte cap a la seva partida noms com Oriol Lladó, Pere Vall o Mònica Tudela. També algunes forces polítiques, com ERC de Santa Coloma de Gramenet, s'han sumat a recordar la figura i el compromís del fotoperiodista.