Joan Guinovart, científic i fundador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, ha mort aquesta matinada als 78 anys. Nascut a Tarragona va ser el director d'aquesta entitat des de la seva fundació el 2005 fins al 2018, i hi ha estat vinculat com a professor emèrit, representant i assessor de l'Institut. La seva tasca va ser guardonada amb nombrosos reconeixements, des del Premi Ciutat de Barcelona a la recerca científica el 1998 o la Creu de Sant Jordi el 2014, i també va ser membre de la Comissió Assessora de Ciència i Tecnologia de la Generalitat i reconegut com a fill predilecte de la seva ciutat, Tarragona, entre moltes altres distincions. 

L'Institut de Recerca Biomèdica ha comunicat la mort de Guinovart a través d'un emotiu missatge a les seves xarxes socials. "Lamentem comunicar la mort aquesta passada matinada del Dr. Joan Guinovart, fundador, exdirector, exinvestigador i professor emèrit de l’IRB Barcelona", han informat, destacant la "figura clau" del doctor en l'àmbit de la bioquímica i la seva "empenta inesborrable". "La seva intel·ligència, lideratge i el seu profund humanisme han estat fonamentals per a les persones que hem tingut la sort de compartir camí amb aquest home irrepetible i per al món de la recerca", han afegit, amb un record per Ginovart: "La teva absència ens deixa un gran buit, però el teu llegat perdurarà per sempre. Et recordarem per sempre capità". Altres entitats i companys de professió també han expressat la seva tristesa per la pèrdua d'una figura clau en el món de la ciència. 

El president de la Generalitat, Salvador Illa, també ha lloat la figura del fundador de l'IRB i el seu "gran llegat". "La seva contribució a l'ensenyament, la pràctica i la projecció de la ciència a Catalunya i arreu del món va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi", ha recordat en un missatge a les xarxes. Carles Puigdemont s'ha acomiadat Joan Ginovart, en un missatge a les xarxes, destacant-ne la seva "aportació excepcional al sistema de recerca del nostre país, clau per situar-lo en els llocs de més prestigi internacional". 

 

L'exconseller d'Economia, Jaume Giró, ha compartit a través d'Instagram una imatge on apareix Artur Mas atorgant a Ginovart la Creu de Sant Jordi, acompanyada d'un emocionant missatge en record del científic: "Va ser un eminent científic català, amb un talent extraordinari", ha escrit, celebrant haver-lo pogut "conèixer i tractar" quan ell era vicepresident del Barcelona Institute of Science and Technology. "Joan Guinovart també mereixia en justícia un Premi Nobel, com Àngel Guimerà, però tampoc no el va rebre", ha conclòs. 
 

Reconeixement internacional a la figura de Ginovart 

La feina del doctor Ginovart no només era reconeguda al país, sinó internacionalment. El 2015 va ser nomenat president dels bioquímics d'arreu del món, en la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular, on hi ha representants científics de 77 països. A més, va ser acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!