El brot de cotó que es va convertir en la primera planta en néixer a la cara oculta de la Lluna ha mort, a causa de l'inici de la nit lunar, durant la qual les temperatures poden caure fins als 170 graus centígrads sota zero.
La televisió estatal CGTN ha informat aquest dijous que l'experiment de la sonda xinesa Chang'e 4 havia acabat i, encara que les fotos del brot es van publicar dimarts passat, el diumenge 13 la nau havia entrat ja en un mode d'estalvi d'energia durant l'esmentada nit lunar (que equival a 14 dies terrestres).
"Durant les 212,75 hores des de l'encesa a l'aturada, la càrrega va funcionar bé. Alguns dels resultats van excedir les nostres expectatives", ha explicat el dissenyador de l'experiment, Xie Gengxin, citat per CGTN. La font va precisar que la fotografia que va distribuir el dimarts 15 l'Agència Nacional Espacial de la Xina (ANEC) en la qual es veu el brot "creixent de forma saludable" va ser presa el passat dia 12 a les 20.00 hora local (12.00 hora GMT).
Segons Xie, també degà de l'Institut de Tecnologia Avançada de la Universitat de Chongqing, l'experiment els ha servit per obtenir "una immensa quantitat d'informació valuosa". En qualsevol cas, el científic va assenyalar que el principal objectiu d'aquest experiment era "la popularització de la ciència". De fet, la idea de portar a la Lluna una càrrega biològica va ser seleccionada entre 257 suggeriments realitzats el 2016 per estudiants universitaris i d'instituts del país asiàtic.
La sonda Chang'e 4, que el passat 3 de gener va arribar amb èxit a la cara oculta de la Lluna per primera vegada en la història, va portar amb si llavors de cotó, colza, patates i arabidopsis, així com ous de mosca de la fruita i alguns llevats, per tal de poder crear una "minibiosfera simple", encara que només el cotó va prosperar. L'ANEC va explicar que els organismes es descompondran de manera gradual en el recipient en el qual es va dur a terme l'experiment i no provocaran cap dany a l'entorn lunar.