El científic italià Sammy Basso, reconegut per donar visibilitat i estudiar la seva pròpia malaltia, la progèria, una rara síndrome que provoca un envelliment prematur, ha mort als 28 anys. "Avui la nostra llum, el nostre guia, s'ha apagat. Gràcies Sammy per haver-nos fet partícips d'aquesta vida meravellosa", ha anunciat en xarxes socials l'associació que ell mateix va crear per informar sobre la progèria i recaptar fons per a la investigació científica. Basso ha mort aquest dissabte a la nit de manera sobtada mentre sopava en un restaurant de la localitat de Treviso, al nord d'Itàlia, pocs dies després de tornar d'un viatge la Xina. A prop de la trentena, es tractava de la persona amb progèria més longeva del món, ja que l'esperança de vida de les persones que la pateixen és d'uns 13 anys.
Nascut el 1995 a Schio, amb dos anys li van diagnosticar la progèria d'Hutchinson-Gilford, una malaltia genètica extremament rara que provoca l'envelliment prematur i accelerat i que només afecta 1 de cada 20 milions de persones. Sammy va dedicar la seva vida a la investigació i la divulgació de la seva pròpia síndrome i el 2018 es va llicenciar en Ciències Naturals a la Universitat de Pàdua amb una tesi sobre possibles teràpies per alentir el seu desenvolupament. Abans, el 2005, quan encara era un nen, els seus pares i ell van fundar l'Associació Italiana Progèria Sammy Basso, amb l'objectiu de donar suport a la divulgació i recaptar fons per als estudis científics.
Basso va assolir notorietat internacional per les seves múltiples aparicions en els mitjans amb l'objectiu de sensibilitzar sobre l'existència de la seva síndrome, i va protagonitzar un conegut documental de 'National Geographic' en el qual va viatjar a través dels Estats Units. El 2019 va haver de ser operat per un problema a la seva artèria aorta, la primera vegada que es feia un pacient amb progèria, i poc després va ser nomenat cavaller de l'Ordre del Mèrit pel president de la República italiana, Sergio Mattarella. El 2021 es va especialitzar en Biologia Molecular a la Universitat de Pàdua. Basso era molt actiu en xarxes socials, on tenia més de 70.000 seguidors.
"Un extraordinari exemple"
En conèixer-se la mort, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha destacat de Sammy Basso en una publicació a les xarxes socials que era "un extraordinari exemple de valentia, fe i positivisme". "Va enfrontar cada desafiament amb un somriure, demostrant que la fortalesa pot superar qualsevol obstacle. El seu compromís amb la investigació de la progèria i la seva capacitat per inspirar a d'altres continuaran sent per sempre un model a seguir", ha afegit. Per la seva part, la ministra italiana per a la Discapacitat, Allessandra Locatelli, ha agraït a Sammy la seva "valentia i determinació per fer conèixer al món" la progèria amb "força i esperança".