L'estiu de 2021 ha tancat la temporada de bany amb un total de 21 persones ofegades a les platges catalanes, tres menys que l'any passat, i el seu ha estat en la seva majoria el d'un home de nacionalitat espanyola de més de 70 anys. Segons informa aquest dimecres Protecció Civil de la Generalitat, el 52,3% dels víctimes que han mort aquest estiu es trobaven en platges amb servei de vigilància en actiu i onejava la bandera verda en aquell moment.
Pel que fa a les zones dels ofegaments, el 42% de les persones han mort en platges de la Costa Brava i un 28,5% de les víctimes ha perdut la vida a la Costa Daurada. En comparació amb l'any anterior, en el qual van morir 24 persones, l'estiu del 2021 s'ha tancat amb tres víctimes mortals menys, mentre que el 2019 va ser el que va registrar més ofegaments, van morir 29 persones. Sobre el perfil de les persones que s'han ofegat aquest estiu a les platges catalanes, la gran majoria han estat homes -17 de les 21 víctimes mortals-.
Respecte a l'edat, el 52% tenia més de 70 anys, en concret, 11 del total de 21 víctimes mortals, un 24% se situava a la franja d'edat entre els 60 i els 70 anys d'edat, 5 dels morts, i un altre 24% tenia entre 18 i 60 anys -cinc persones-. Aquest estiu han mort 9 turistes estrangers mentre que els altres 12 eren de nacionalitat espanyola, a diferència de l'any passat, en el qual va haver-hi tres morts d'altres països.
El mes de juliol és el que ha registrat més ofegaments mortals, 8 dels 21, a diferència de l'estiu passat, quan el mes amb més morts va ser l'agost, seguit aquest 2021 amb 5 víctimes a l'agost i setembre, respectivament, i 3 el mes de juny. Per demarcacions, a Girona s'han produït 9 víctimes mortals, 6 a Tarragona, 5 a Barcelona i 1 a les Terres de l'Ebre.
Un 52,3% de les víctimes que han mort aquest estiu a les platges de Catalunya ho han fet mentre hi havia el servei de vigilància actiu i amb bandera verda (11), per la qual cosa se’ls acostuma a anomenar ‘ofegats silenciosos’, ja que són persones que sovint es desmaien a l’aigua tot i que les condicions pel bany són favorables, i són molt difícils de detectar. Enguany també hi ha hagut 3 víctimes mortals en dies que hi havia vigilància i onejava la bandera groga, i la resta d’ofegats d’enguany (7) han mort en platges on, o bé no hi ha servei de vigilància o bé el servei encara no havia començat o ja havia finalitzat.
Per demarcacions, les víctimes mortals en platges catalanes han tingut lloc a: 9 a Girona; 6 a Tarragona; 5 a Barcelona i 1 a Terres de l’Ebre.
Les banderes
Des del 15 de juny al 15 de setembre de 2021, han onejat un total de 5.980 banderes verdes a les platges vigilades de Catalunya, 1.056 grogues i 96 vermelles. Per zones, la Costa Brava ha estat on han onejat més banderes verdes (1.871), mentre que les banderes grogues han onejat més a la Costa Daurada (518) majoritàriament per mal estat de la mar. Pel que fa a les banderes vermelles, n’hi ha hagut sobretot al Barcelonès (36) i a la Costa Daurada (34). Majoritàriament per mala mar o mala qualitat de l’aigua de bany.
El dispositiu de la campanya de platges s’ha dut a terme des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, on s’ha comptat amb la presència diària d’un representant del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. El dispositiu s’ha fet en coordinació amb la Creu Roja, les diferents empreses de vigilància que han prestat servei a les platges catalanes, els municipis i les seves policies locals i voluntariat de Protecció Civil, així com amb la resta d’equips d’emergència com Mossos d’Esquadra, Salvament Marítim, Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Civil.