Actualment, la calor mata a Europa a milers de persones a l'any, una xifra que cap a finals de segle s'haurà multiplicat per tres. Concretament, segons un estudi publica a la revista científica The Lancet Public Health, al continent europeu les morts per calor podria passar de les actuals 43.000 anuals a més de 128.000 l'any 2100. Tot plegat mantenint les polítiques climàtiques actuals, mostrant que no són suficients. 

La investigació, que pren dades de 854 ciutats europees i és la primera anàlisi detallada sobre els riscos de salut de les temperatures extremes a Europa, ha subratllat la necessitat de "reforçar les polítiques per limitar l'escalfament global i protegir les regions i membres de la societat més vulnerables" dels efectes climàtics. Respecte a les regions més vulnerables l'estudi assenyala especialment països com Espanya, Itàlia o Grècia, és a dir, la regió mediterrània. 

En els darrers anys, Europa va experimentar alguns dels seus estius més càlids, que també es van traduir en altes taxes de mortalitat, especialment entre la gent gran i, segons l'estudi, es preveu que el nombre de persones d'aquests rangs d'edat augmenti temps. Amb un escalfament global de 3 °C -basat en les polítiques climàtiques actuals- el nombre de morts relacionades amb les temperatures extremes, que segons l'estudi actualment causen 407.538 morts anuals a Europa, augmentaran fins a un 13,5% aquest segle.

De fred a calor

Actualment, vuit vegades més persones moren per fred que per calor a Europa, però la ràtio de morts per fred-calor "canviarà dramàticament durant aquest segle, amb un augment de les atribuïdes a les altes temperatures a tot arreu d'Europa", ha apuntat  Juan Carlos Ciscar, investigador del Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea (JRC) en un comunicat recollit per EFE. Les morts per calor podrien passar de les 43.729 actuals a les 128.809 a finals de segle; mentre que, al mateix escenari, les morts atribuïdes al fred es podrien reduir lleugerament: de les 363.809 actuals fins a les 333.703 el 2100.

El risc més gran es concentra a la zona de la Mediterrània, de les més vulnerables del món al canvi climàtic. Segons aquesta recerca, les regions del sud d'Europa, com Espanya, Itàlia i Grècia, seran les més afectades, amb un augment significatiu en les taxes de mortalitat per calor i, a Espanya, per exemple, l'estudi va projectar un increment de les morts per calor de 4.414 a 20.194 per cada 100.000 persones per a 2100.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!