Les plagues a Catalunya cada cop són més habituals, un dels més damnificats són els agricultors. El gran enemic dels viticultors catalans aquest any torna a ser la invasió del mosquit verd. Els agricultors estan començant a notar els seus efectes ara que acaba l'estiu i ja han donat l'avís d'alerta. En especial, les vinyes són les més perjudicades. Feia més d'una dècada que aquest petit insecte no causava tan mals de cap als agricultors. A causa de les temperatures d'aquest estiu la plaga s'ha multiplicat substancialment. L'insecte afecta directament els principals nervis de les fulles, ja que s'alimenta de la saba dels ceps. L'efecte és molt perjudicial si no es detecta ràpidament, ja que frena el desenvolupament vegetatiu de les plantes, que es queden grogues. L'atac del mosquit fa que les fulles se sequin i, per tant, evita que es faci la fotosíntesi i la maduració del raïm, i fins i tot, afectar el desenvolupament dels ceps l'any següent. 

Com és el mosquit?

El mosquit verd (Empoasca vitis), té una longitud d'entre 2 i 3 mil·límetres, de color verd i ales translúcides. En la seva fase larvària, se situa a sota de les fulles, on és més visible i fàcil de controlar, però en créixer van saltant per sobre de les fulles i els adults volen. Així aconsegueixen convertir-se en plaga. Des de la Generalitat s’afirma que és difícil valorar els danys i fonts de Sanitat Vegetal de Barcelona opinen que “la plaga sembla que és més espectacular del que finalment podria acabar sent”. Els viticultors han detectat el creixement de la presència d'aquest mosquit, però especialment a les comarques del Penedès, així com a altres zones vitivinícoles com Tarragona, Montsant, Priorat, Empordà, Terra Alta i Conca de Barberà, i està provocant una alarma en diverses Denominacions d'Origen.

Hi ha una sèrie de mesures que es poden prendre per intentar combatre l'amenaça del mosquit verd. Els agricultors han començat a utilitzar productes bioinsecticides que actuïn amb un potent efecte de xoc per intentar eliminar ràpidament les poblacions d'insectes. Les mesures preventives seran claus per minimitzar els danys i protegir la producció de vi. 

Alerta per la verema d'aquest any

El mosquit verd és un dels desafiaments als quals els viticultors han de fer font en un context de canvi climàtic, on les altes temperatures i la sequera ja afecta la qualitat i quantitat del raïm. En aquest sentit, Unió de Pagesos calcula que la verema es reduirà enguany prop d’un 40% de mitjana al conjunt de Catalunya a causa dels efectes de la sequera. En un comunicat, el sindicat agrari alerta d’una baixada generalitzada del rendiment de les vinyes a totes les DO.  Comparant les dades d’aquest inici de setembre amb les d’ara fa un any, Unió de Pagesos apunta que la caiguda de collita ha estat especialment accentuada a Costers del Segre (-85%), Pla de Bages (-73%) i Priorat (-68%).

A banda dels efectes de la sequera, Unió de Pagesos apunta que part de la collita s’ha perdut per la presència del fong míldiu durant la segona quinzena de juliol i pels atacs del mosquit verd. La falta de producte, destaca el sindicat, ha fet apujar els preus que han pagat els cellers als pagesos per cada quilo de raïm. Amb tot, el sindicat assenyala que “encara no són suficients per a la rendibilitat del sector”. Finalment, Unió de Pagesos demana a la Generalitat un programa d’ajudes econòmiques per compensar les pèrdues i poder afrontar la replantació de les vinyes mortes.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!