L'Audiència de Barcelona ha absolt el mosso acusat de treure l'ull d'un jove amb una pilota de goma durant la celebració del títol de la Lliga de Campions del Barça del 2009 en no considerar provat que fos la pilota que va llançar l'acusat la que va mutilar un ull a Òscar Alpuente, ja que se'n van disparar més, tot i que no ho descarta del tot.
L'acusació particular demanava per a l'escopeter tres anys de presó i una indemnització de 180.000 euros per un delicte de lesions per imprudència. En canvi, la fiscalia conclou que va ser una bola de goma el que va impactar amb l'ull del jove, però que no es pot identificar quin agent dels Mossos va ser l'autor del tret i, per això, demanava l'absolució, que finalment el tribunal ha dictaminat, segons ha avançat El Periódico.
En el seu escrit d'acusació, el fiscal recollia que els escopeters de les unitats Dragó 110 i Dragó 111, que van intervenir a la zona de passeig de Gràcia amb Diputació, "van disparar pilotes de goma cap a les zones on tenien lloc els disturbis seguint les ordres del seu superior i complint les normes de seguretat corresponents (respecte a distància i direcció del tret)". Una de les pilotes de goma, prosseguia el fiscal, "després de seguir una trajectòria que no consta, va acabar assolint Òscar". "No s'ha pogut determinar de quin dels agents dels Mossos d'Esquadra procedia el projectil", concloia.
El ministeri públic emmarcava els fets jutjats en una nit en què es van produir "nombrosos i greus aldarulls d'ordre públic, que van determinar l'actuació" dels Mossos, que "van haver d'utilitzar els mitjans necessaris per restablir l'ordre a la zona, evitar les destrosses de mobiliari públic i privat i repel·lir, en alguns casos, les violentes agressions de què eren objecte".
A més, l'acusat hauria disparat la bola de goma de forma reglamentària. L'escopeter va afirmar que va disparar en direcció muntanya i cap a la banda del Llobregat, que va buscar el rebot i que ho va fer a una distància d'uns 50 metres "aproximadament". El protocol d'ús d'aquesta munició, que des de fa tres anys està prohibida com a material antidisturbis dels Mossos, establia que la distància mínima de seguretat per disparar en situacions d'ordre públic era de 50 metres i que l'escopeter havia de buscar sempre el rebot de la pilota de cautxú al terra.
Aquest va ser el segon judici que se celebra a l'Audiència de Barcelona per les mutilacions causades per les pilotes de goma, després del d'Ester Quintana, que va acabar amb l'absolució dels dos mossos antiavalots que van ser jutjats l'abril passat. Les boles de goma no formen part del material d'antidisturbis des del 30 d'abril del 2014, quan va entrar en vigor la prohibició d'aquesta munició acordada pel Parlament. El rebuig social a aquests projectils per la seva alta capacitat de lesionar greument i l'aleatorietat en els seus impactes va acabar precipitant la retirada.