Els Mossos d'Esquadra activaran demà dijous una línia de Whatsapp per oferir informació i assessorament policial a les víctimes de violència masclista, una eina que no substitueix al telèfon d'emergències 112 i que busca apropar-se sobretot a les més joves com a pas previ a posar una denúncia.

Tal com han informat fonts dels mossos, a través del número 601001122 les víctimes o potencials víctimes de violència masclista podran contactar amb la policia per resoldre dubtes i preguntes, rebre informació sobre les eines de les que disposen, conèixer els drets que les assisteixen i, en cas necessari, saber com denunciar el seu agressor.

violencia

Aquest servei, que no és per gestionar emergències, està pensat perquè les víctimes puguin informar sobre el que els succeeix, identificar el problema i saber quins passos han de fer, però també ho poden usar persones del seu entorn amb la mateixa voluntat.

L'objectiu, segons la policia, és apropar-se a les dones de forma proactiva, facilitant el seu contacte amb la policia i donant així un impuls a la lluita contra la violència masclista mitjançant eines preventives i d'atenció. La nova línia de whatsapp neix, a més, per apropar-se a la població més jove, acostumada a interaccionar a través de canals de missatgeria instantània o xarxes socials i, de vegades, més reticents a acudir a comissaria.

Més mesures

També en l’àmbit tecnològic, es farà ús de les noves tecnologies per part dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) en el seguiment de les víctimes per tal d’afavorir el contacte directe amb aquestes. Per exemple, es farà ús de la videoconferència ja sigui en assessoraments o durant el seguiment. Durant el 2020, tots els Grups ja van incorporar el material tecnològic necessari i les llicències que permeten aquestes connexions. El pla preveu també crear un aplicació sobre violència de gènere.

Es millorarà també la formació i especialització dels efectius policials que treballen en l’àmbit de la violència de gènere i es farà una enquesta per avaluar la intervenció policial en dones que han denunciat. A més, s’instaurarà un pla d’autocura per a professionals que presten serveis als Grups d’Atenció a la Víctima i s’establirà nou material preventiu i s’actualitzarà el dirigit a escoles i gent jove.

Una comissaria per a dones

També es crearà un Espai policial d’Atenció per a dones víctimes de violència de gènere. L’espai estarà obert 24 hores els 365 dies de l’any i es dissenyarà amb l’atenció de donar un servei qualitatiu. Comptarà amb acords interdepartamentals de coordinació i col·laboració amb altres sectors socials i jurídics amb especialització en l’àmbit de la violència de gènere.

L’espai estarà gestionat pels Mossos d’Esquadra i es posarà en marxa en un futur com a prova pilot a Barcelona. Serà un espai on la víctima podrà interposar la denúncia i al mateix temps disposarà de serveis d’assessorament i informació.

Imatge principal: Una dona parlant per Whatsapp / Pixabay