Els Mossos d'Esquadra passaran demà a disposició judicial la noia italiana que va ser detinguda per, presumptament, haver incendiat la furgoneta de la UREP de la Guàrdia Urbana durant els aldarulls de dissabte a la rambla de Barcelona. Els altres set anarquistes detinguts també seran posats en mans del jutge aquest 2 de març, esgotant les 72 hores que preveu la llei.
Imputada per temptativa d'homicidi
Segons la policia, que va detenir la noia al carrer de Còrsega amb rambla de Catalunya, la jove va ruixar la furgoneta amb líquid inflamable per incendiar-la i serà posada davant del jutge acusada d'un presumpte delicte de temptativa d'homicidi, segons ha pogut saber aquest mitjà. Les investigacions que s'han fet, amb l'anàlisi de les imatges, permeten als Mossos d'Esquadra imputar aquest delicte greu.
Cal recordar que en el moment que la noia, presumptament, va ruixar el vehicle de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb el líquid hi havia un agent a l'interior. El conductor del vehicle policial va poder escapar durant l'incendi per la porta del copilot i va resultar il·lès. Amb aquesta base, i que l'agent es podia veure clarament des de l'exterior, els Mossos creuen que es pot imputar un presumpte delicte d'homicidi en grau de temptativa.
Els Mossos d'Esquadra han sol·licitat informació a les autoritats italianes per si els detinguts, a qui la policia els atribueix un "alt nivell d'organització", tenen antecedents per violència antisistema o contra la policia a Itàlia.
Vuit anarquistes detinguts
A més de la noia italiana, també hi ha detinguda una noia francesa entre els esvalotadors de dissabte. En total, d'aquest grup, clarament polititzat i de tendència anarquista, hi ha vuit persones: sis de nacionalitat italiana, un de nacionalitat francesa i un de nacionalitat espanyola, tal com va avançar ElNacional.cat dissabte, minuts després dels incidents.
La policia catalana qualifica de "molt importants" les detencions que es van poder fer dissabte i es creu que s'han detingut els principals responsables de l'organització i materialització dels greus incidents que s'han registrat aquests darrers dies a la ciutat de Barcelona. Els Mossos d'Esquadra estan acabant les diligències per presentar davant del jutge tots els aldarulls que, presumptament, van fer els anarquistes detinguts dissabte.
Escorcolls en cases okupes del Maresme
Aquest matí, i tal com ha avançat ElNacional.cat, agents de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra han escorcollat dues cases okupes de Mataró i de Canet de Mar on vivien els anarquistes detinguts a Barcelona.
L'operació s'ha fet sota la batuta del jutjat que porta el cas dels incidents de Barcelona i ha arrencat a primera hora del matí. Abans del migdia s'ha acabat. Els Mossos s'han emportat material de les dues cases okupes i part de l'escorcoll s'ha fet amb els detinguts de dissabte, però no s'han fet noves detencions.
A l'interior d'una de les naus hi havia gent i s'han trobat alguns objectes que poden relacionar-se amb els incidents. Ara caldrà que els agents de la Comissaria General d'Informació els analitzin.
Tots a disposició judicial
Després de passar tres nits a la comissaria dels Mossos, aquest dimarts passaran a disposició judicial. Serà el jutge de guàrdia, després d'escoltar la versió dels Mossos i la versió dels detinguts, qui podrà ordenar l'ingrés a presó o la seva posada en llibertat.
Tenint en compte que són persones de nacionalitat estrangera i sense domicili conegut a Catalunya, fonts judicials asseguren que és possible, si ho demana la Fiscalia, que el jutge ordeni el seu ingrés a presó. Els altres sis detinguts de dissabte, no vinculats a aquest grup, ja han estat deixats en llibertat. Estan acusats de robatoris i pillatges i la policia no els relaciona amb el grup anarquista.
Un sindicat es querellarà contra els detinguts
El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha presentat aquest dilluns una querella per temptativa d'homicidi contra els detinguts pels aldarulls de dissabte a Barcelona en la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél. Els querellants posen l'èmfasi en l'incendi d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana.
A banda de la temptativa d'homicidi, el sindicat també denuncia delictes d'incendi, atemptat contra agents de l'autoritat, odi, desordres públics i organització criminal. A més, la formació entén que hi podria haver un delicte de terrorisme, segons la jurisprudència de l'anomenada kale borroka.