En ple debat sobre el control dels Mossos de la seguretat ciutadana, l'ordre públic i la investigació en ports i aeroports de Catalunya, un tema que ha posat en peu de guerra els partits nacionalistes, que, alhora, són qui depenen dels governs socialistes a Catalunya i Madrid, la policia catalana segueix avançant en aquest desplegament. La Generalitat ha ampliat el pantalà flotant destinat a les embarcacions de la Policia Marítima de Mossos d'Esquadra al port de Vilanova i la Geltrú, al Garraf.
Aquesta actuació permetrà una millor atenció i seguretat marítima, ja que es disposarà de prou espai per amarrar dues embarcacions patrulleres i altres auxiliars simultàniament. La reforma ha sumat dos trams de pantalà, que augmenten la longitud total a 40 metres, amb una amplada de 2,5 metres. La inversió per aquesta ampliació ha estat de 100.000 euros, finançats per Ports de la Generalitat, segons han explicat des del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. La nova infraestructura, situada a l'extrem del moll transversal de la dàrsena pesquera, proporciona un accés directe a través d’una passarel·la de fusta i millora la capacitat operativa de la Policia Marítima, que actualment compta amb una major dotació d'efectius per garantir la seguretat del litoral català i en plena guerra amb la Guàrdia Civil pel control del mar, una competència que, fins ara, ningú discutia a l'Institut Armat.
![WhatsApp Image 2025 02 14 at 12.39.49 WhatsApp Image 2025 02 14 at 12.39.49](/uploads/s1/51/18/59/42/whatsapp-image-2025-02-14-at-12-39-49_11_958x630.jpeg)
La Policia Marítima de Mossos d'Esquadra, creada a finals de 2019, té com a objectiu garantir la seguretat i el compliment de la normativa en l’àmbit marítim i portuari de Catalunya. L'única unitat especialitzada en aquest àmbit, actua en tasques de seguretat ciutadana al mar, vigilància de la navegació, inspecció de la pesca i el medi ambient, així com en salvament marítim. Les bases nàutiques de la Policia Marítima estan ubicades a Palamós, al Baix Empordà, a l’Ametlla de Mar, al Baix Ebre, i aquesta de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, on hi ha la patrullera Narcís Monturiol, que ha retornat després de la Copa Amèrica, i cobreixen més de 500 quilòmetres de costa catalana.
Baix perfil del Govern i d'Interior
Tot i aquesta novetat, que s'encamina a la millora de les capacitats de la Policia Marítima dels Mossos, des del Govern s'hi ha volgut donar poca rellevància i cap conseller ni el mateix director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, ha assistit a l'acte de presentació. L'encarregat de fer-se la foto ha estat el secretari de Mobilitat i Infraestructures i president de Ports de la Generalitat, Manel Nadal, amb l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i l’intendent Antoni Sánchez, sotscap de la Comissaria General d’Intervenció de Mossos d’Esquadra, de qui depèn la Policia Marítima i també altres unitats especials com el Grup Especial d'Intervenció (GEI) o la Brigada Mòbil (Brimo).
La consellera Núria Parlon, titular d'Interior i Seguretat Pública, tot i que oficialment assegura que el Govern de Salvador Illa vol totes les competències, s'ha mostrat freda amb la transferència de les competències pactades amb el ministeri per controlar, des de Mossos, els ports i els aeroports. A la darrera Junta de Seguretat de Catalunya, quan estava previst un acord en aquesta línia amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, el departament d'Interior ho va frenar. El president, pressionat pels seus socis d'investidura i Junts, va fer marxa enrere i va prometre una nova reunió bilateral amb l'Estat per signar-ho. Ara per ara, la Junta de Seguretat de Catalunya encara no s'ha convocat, tot i que la consellera Parlon, la setmana passada, va posar data a la transferència: el mes de setembre. Al Parlament, el president va tornar a insistir que es signarà l'acord amb el ministeri espanyol.