Els canvis a la cúpula dels Mossos d’Esquadra, després de la destitució del major Trapero com a cap del cos i del nomenament de Josep Maria Estela com a comissari en cap, han arribat aquest dilluns al Parlament de Catalunya: el conseller Joan Ignasi Elena ha comparegut a la comissió d’Interior per donar detalls dels canvis que el seu equip ha fet a la direcció de la Policia de Catalunya. El conseller no s’ha mogut gens de l’argumentari que fa dies que repeteix i que defensa: l’objectiu dels canvis al capdavant dels Mossos s’emmarca en la necessitat de nous lideratges per afrontar la nova etapa que ha de situar el cos de cara al 2030. El conseller també ha avançat que es reforçarà la Unitat Central Anticorrupció amb més agents, amb més formació i amb un protocol d’actuació coordinat amb la Fiscalia Anticorrupció i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Amb el 2030 a l’horitzó, Interior vol fer canvis de fons a l’estructura policial dels Mossos d’Esquadra per aprofundir en la territorialització, la tecnificació, la digitalització ―està prevista la creació d’una cibercomissaria pel desplegament virtual―, la feminització ―es guardaran el 40% de les places per a dones― i també en la construcció del nou model d’ordre públic que surti de la comissió d’estudi del Parlament de Catalunya.
Cap “purga” en els canvis, segons Elena
Elena ha negat qualsevol “purga” i ha defensat que ha fet el mateix que han fet els altres consellers d’Interior i que ha pres les decisions després d’haver-se reunit amb els comissaris i haver visitat comissaries per conèixer el funcionament del cos i quin havia de ser el rumb dels Mossos d’Esquadra i del nou model de direcció, que finalment s’ha convertit en una prefectura trifàsica amb Estela, el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch.
El conseller ha aprofitat també per defensar la seva aposta pel comissari Estela pels seus coneixements del territori, on ha treballat en sis de les nou regions policials de Catalunya, la seva aposta per la proximitat i també pel model de lideratge més “coral”, que, sense dir-ho, l’ha contraposat al model del major Trapero, fins fa un mes, cap del cos. Tot i això, no n’ha volgut fer cap crítica oberta i ha defensat que fins que va ser destituït va ser “el millor cap que havia pogut tenir el cos dels Mossos d’Esquadra”. El conseller també ha recordat que els moviments de comandaments, de l’estat major dels Mossos, també han estat avalats pels sindicats com a signe de “normalitat”.
Blindar la Unitat Central Anticorrupció
Elena també ha oficialitzat, en seu parlamentària, la defensa dels canvis a la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) i a l’Àrea Central Anticorrupció, tal com va avançar ElNacional.cat, amb el fitxatge del sotsinspector Jesús Corral, antic número dos d’aquesta unitat contra la corrupció pública i política.
El conseller, però, també ha donat detalls de com s’ampliarà aquesta Unitat Central Anticorrupció i com es blindarien les investigacions que es facin des d’aquesta unitat que ha de servir per investigar els possibles delictes relacionats amb els polítics a Catalunya. Per fer-ho, el conseller ha explicat que la prefectura està treballant en un protocol coordinat amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i amb la Fiscalia Anticorrupció per tal de crear una normativa per tal de protegir, de les ingerències polítiques, les investigacions de corrupció política o pública.
La idea del projecte de protocol és que tots els circuits d’informació i l’hermetisme de les investigacions polítiques quedin regulats en una normativa i que es pugui compartir amb els dos organismes judicials i fiscals, que seran els que hauran de vetllar pel seu compliment.
Elena també ha detallat que la nova prefectura d’Estela i Sallent han posat en marxa una ampliació d’aquesta unitat policial doblant-ne els efectius ―que passaran de 12 a 30 agents― i que ja s’ha iniciat la formació especialitzada de dos caporals de la unitat en contractació pública per investigar millor aquest tipus de casos.
Ordinadors desconnectats de la xarxa
El conseller de l’Interior també ha recordat que, més enllà del protocol que s’està elaborant, ja hi ha mecanismes per evitar filtracions cap a polítics de les investigacions que puguin afectar mandataris catalans o espanyols. Elena ha recordat que les cadenes d’informació es tallen abans d’arribar a la Prefectura i als polítics si la investigació els pot arribar a afectar i que els ordinadors que fan servir en aquesta unitat instructora dels Mossos no estan connectats a la xarxa del cos, per evitar, també, filtracions a altres unitats, altres agents o també als polítics.
Tot i aquest enduriment de les condicions, des d’Interior s’assegura que les coses a Anticorrupció ja s’estan fent bé, però que volen millorar-ho per evitar cap ombra de dubte.
Cos a cos amb l’oposició
Després de les explicacions del conseller, la comissió d’Interior ha seguit amb les consideracions i preguntes dels representants de l’oposició i dels partits que donen suport al Govern.