Els Mossos d'Esquadra blindaran a partir de les pròximes setmanes l'espai aeri de la ciutat de Barcelona, de l'aeroport i de la zona petroquímica de Tarragona mitjançant cúpules virtuals, amb càmeres i antenes, per detectar i inhibir drons que suposin un risc per a la seguretat.
Així ho han anunciat en roda de premsa el conseller d'Interior, Miquel Buch, el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, que han precisat que aquest programa de seguretat aèria, denominat Kuppel, està basat en un sistema homologat per l'OTAN i pretén evitar atacs terroristes comesos amb drons, el seu ús en el tràfic de drogues, l'espionatge o el risc que suposen si sobrevolen infraestructures crítiques.
La previsió amb què treballen els Mossos és que aquest projecte, que compta amb un pressupost inicial de 400.000 euros, comenci amb la instal·lació de les primeres càmeres i antenes -en total se n'utilitzaran una vintena- en punts alts de la ciutat de Barcelona durant la primera quinzena d'aquest mes de juliol, i que a l'agost ja estigui plenament operatiu a la capital catalana, la primera gran ciutat europea que disposarà d'un sistema semblant.
Càmeres amb intel·ligència artificial
Posteriorment, a l'agost s'instal·laran les càmeres al Delta del Llobregat -per l'aeroport de Barcelona- i al Camp de Tarragona -les petroquímiques, el port i l'aeroport-, perquè estiguin plenament operatives al setembre. Les càmeres, amb un funcionament semblant als radars, s'activaran en detectar un objecte no tripulat volant a una alçada de fins a 300 metres, i mitjançant la intel·ligència artificial detectarà si suposa un risc per fer un seguiment de la seva ruta, mitjançant triangulacions, per arribar a la persona que el dirigeix des del terra.
Al llarg del 2019 i del primer trimestre d'aquest any els Mossos d'Esquadra han detectat prop de 900 incidents vinculats a l'ús de drons, els propietaris dels quals s'enfronten a sancions relacionades amb la llei de seguretat ciutadana -a partir de 600 euros- i de la normativa administrativa en l'àmbit de seguretat aèria, amb multes d'entre 3.000 i 300.000 euros.
Una cúpula de protecció aèria
Les càmeres i antenes configuraran una mena de cúpula de protecció aèria, mitjançant la detecció i geolocalització d'aquests aparells de vol no tripulats i, en cas de risc, equips sobre el terreny activaran inhibidors perquè no puguin seguir volant. També permetran gravar el vol i identificar el model i fabricant del dron, per tenir tota la informació que permeti sancionar la persona que l'utilitzi infringint les normes.
El projecte Kuppel permetrà a la policia catalana garantir la immunitat aèria en els entorns de major risc. El sistema també té com a objectiu evitar la perpetració d'atacs terroristes mitjançant drons, ja que a les zones blindades per les cúpules virtuals es detectaria a l'instant el dron i es podrien activar als equips d'inhibició.
Sallent, ha destacat que el projecte Kuppel té tres elements clau: prevenir il·lícits administratius o penals, tenir capacitat de resposta a través de la identificació i disposar de capacitat d'inhibició davant l'amenaça terrorista o per a la seguretat .
No es gravarà els ciutadans
Per la seva banda, Ferrer ha precisat que les càmeres únicament s'enfocaran al cel, de manera que no gravaran els ciutadans, ha detallat que les antenes s'ubicaran en zones altes de la ciutat per facilitar la geolocalització per triangulació i ha garantit que no emeten cap tipus de radiació ni senyal.