Participar com a figurant de rodes de reconeixement judicial, per intentar aclarir l'autor d'un delicte, és una obligació de tots els ciutadans, però sense que es vulnerin els seus drets. Després de rebre diverses queixes, la síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas ha convidat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a “millorar els criteris i procediments d’actuació” que utilitzen els Mossos d’Esquadra quan agents de la policia catalana surten al carrer per escollir ciutadans per participar en una roda de reconeixement, per mandat  d’un jutge, per tal que les actuacions judicials tinguin “garanties jurídiques” i també per “minimitzar perjudicis a la ciutadania”, a més de complir el principi d’igualtat i tracte no discriminatori, reforçat en la llei 19/2022. El Síndic de Greuges també ha enviat aquesta recomanació a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la qual ja ha respost que en pren nota i que no li consten queixes. La Policia catalana ha assegurat ElNacional.cat que actualment “treballa en un nou procediment d’actuació” per fer aquesta tasca, tal com proposa la síndica, però, per ara, sense poder donar més detalls.

Es dona la circumstància que l’anterior síndic, Rafael Ribó, ja va demanar al Departament d’Interior de millorar aquesta tasca, ara fa 14 anys, el 2009. En concret, proposava als Mossos que per dur a terme aquestes rodes de reconeixement es “busquessin alternatives a la cerca de figurants per la via pública”, com ara demanar la participació d’altres detinguts, treballadors de les comissaries, i fins i tot persones tancades a la presó.  A més, reclamava que els policies que fan la cerca al carrer ho expliquin a la persona de forma “concisa i concreta i alhora tranquil·litzadora”, i   que sempre han d’estar “receptius a dubtes que els puguin exposar”, així com organitzar-ho amb temps i reduir el temps d’espera de les persones escollides. 

 

Un menor i un jove escollits

Ara, la síndica Esther Giménez-Salinas hi afegeix  “noves consideracions”, comunicades el gener passat, a conseqüència de dues queixes presentades quan va transcendir que els Mossos van agafar un menor de 15 anys a Santa Coloma de Gramenet quan es dirigia a l’institut, i un altre jove de 18 anys, de Badalona, que va ser acompanyat per professors al jutjat, l’any passat. Tots dos són procedents del Marroc i amb familiars que tenen dificultats amb l’idioma. Per aclarir els dos casos, els Mossos van respondre al síndic de greuges que els jutjats d’instrucció envien el requeriment a la Policia catalana a través d’una aplicació informàtica, la qual s’assigna a la comissaria de la zona del jutjat, a més d’indicar que no hi ha un temps establert per cercar persones. En el cas dels menors, l’ordre la reben de la Fiscalia de Menors.

Per evitar l’“angoixa, neguit i dubtes” dels ciutadans, la síndica demana als Mossos que “revisin” el seu procediment, que es faci amb la màxima antelació possible, i que es coordinin amb els jutjats, especialment quan es requereix la cerca de figurants, i proposa que podria ser setmanal.  “Aquesta inseguretat pot ser encara més intensa quan la persona pertany a algun col·lectiu socialment sensible, com pot ser el cas de persones més joves, racialitzades o en una situació administrativa irregular”, precisa la síndica en la carta. En els casos que el jutjat de guàrdia exigeix un figurant amb celeritat, afirma que són els que “poden tenir una afectació diària a la vida d’una persona perquè afecta la seva llibertat de moviment”.

Fulls informatius en diferents idiomes

La síndica admet que la policia quan busca aspectes físics de ciutadans és perquè s’assemblin amb el sospitós d'un delicte, però alerta que “aquesta mena d’actuacions basades en l’aparença poden ser discriminatòries”. I insisteix que cal que en la selecció es mantingui el principi d’igualtat i no-discriminació, a més del bon tracte per part dels agents.  I per donar seguretat jurídica a l’actuació policial, la síndica recomana que des d’Interior, i amb auxili de l’Administració de Justícia, a més de la citació judicial “caldria confeccionar material escrit i específic de suport per lliurar a les persones en el moment que són aturades pels agents de la policia”. Per això, es proposa que es creï un full informatiu en llenguatge comprensible i les dades d’on es realitzarà la diligència, i en un idioma comprensible per a la persona -seguint, precisa, el model del servei de suggeriments i de queixes que tenen els Mossos-, a banda del català i del castellà.

Consultada sobre aquesta nova recomanació del síndic de greuges, l’àrea de comunicació de la Policia catalana respon de forma genèrica que introduirà canvis: “Des de Mossos estem treballant en un procediment d’actuació sobre la participació de figurants en rodes de reconeixement amb l'objectiu d'oferir plenes garanties jurídiques en aquestes actuacions policials i amb un full/acta de citació específic per a rodes de reconeixement on consti, en diferents idiomes, la informació proposada per la síndica.”

La síndica de greuges va presentar dimecres al Parlament l'informe de la institució de 2022, en el qual es destaca que va atendre a 18.000 persones, la majoria amb queixes l'àmbit social. La seguretat ciutadana i l'àmbit de l'Administració de Justícia va rebre el  4,6% de queixes i consultes.