Batuda contra botigues online fraudulentes amb seu a Catalunya. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van explotar aquest dilluns la primera fase d’una investigació contra diverses pàgines web de presumptes botigues en línia que tenien a la venda multiproductes i que s’ha pogut demostrar que era una estafa: no enviaven els productes tot i haver-los cobrat. 

Després d’una investigació conjunta entre els dos cossos, aquesta setmana s’han fet diverses entrades i escorcolls a pisos de Catalunya i s’han detingut diverses persones per diferents delictes relacionats amb estafes en l’àmbit digital, un tipus de delictes que s’han disparat els darrers temps. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, un dels escorcolls s’ha fet a Lliçà d’Amunt, al Vallès Oriental.

Precintades digitalment diverses botigues-estafa

De manera paral·lela als escorcolls i als detinguts, que la policia catalana encara no ha volgut confirmar-ne el nombre, a l’espera que es tanquin alguns serrells de la investigació i que es puguin fer més detencions, es van clausurar les botigues. Amb autorització judicial, els Mossos d’Esquadra van intervenir els dominis que allotjaven les pàgines web amb aparença de botigues en línia. Ara mateix ja no s’hi pot accedir i hi apareix una pàgina que avisa d’aquesta intervenció per part dels Mossos d’Esquadra amb la col·laboració de la Guàrdia Civil.

🔴 Tots els detalls de l'operació contra les botigues-estafa

La policia catalana, a l’espera de poder tancar la investigació, no ha volgut donar gaires detalls, i s’espera que durant les properes setmanes es faci públic el resultat d’una investigació que s’ha allargat durant mesos i que, com a mínim, ha permès clausurar cinc botigues digitals que servien d’esquer per a estafes a consumidors, oferint preus rebaixats i fora de mercat de productes de jardí, electrodomèstics i mobles.

Imatge que els Mossos han col·locat en diverses botigues online acusades d'estafa / GRS

La llista de les botigues online clausurades per estafa

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, algunes de les pàgines web que s’han desactivat i s’han intervingut són Tumejoresofertas.com —no confondre amb la legal, tusmejoresofertas.com, Rj-shops.com, Tuganga-online.com, Comercialperez.com, Electrodomesticos-garcia.com i Gershops.com. La llista s'ampliarà. Aquestes webs formen part d’un grup criminal organitzat, segons els investigadors de la policia, que anteriorment tenien altres webs com Deslashop.com i Lexfold.com. Les tasques d’investigació dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil segueix en marxa. A hores d’ara, la botiga España-comercios.com segueix activa, i segons ha pogut saber aquest mitjà, forma part del mateix grup. 

La investigació haurà d’aclarir el paper de cada un dels investigats i arrestats, la seva implicació i si comptaven o no amb estructura delictiva fora de Catalunya i de l’Estat espanyol, un fet que en complicarà la resolució. En aquesta fase tampoc s’ha fet públic a quant pot enlairar-se la quantitat de diners que han estafat amb aquestes diverses botigues online falses.

Com t’estafen les botigues online?

Els estafadors que controlen aquestes botigues juguen amb els interessos dels compradors. Tothom vol comprar barat i les ofertes d’escàndol sempre són una bona porta d’entrada en aquest tipus d’estafa. La majoria dels productes que oferien aquestes botigues online estaven molt rebaixats. Massa rebaixats i tot.

Un dels casos que ha pogut conèixer ElNacional.cat és una oferta per una cafetera de la marca Cecotec, de preu normal a 320 euros, a la venda en aquestes botigues per 50 euros. També passa el mateix amb una televisió Sony 4K de 65 polzades que hauria de valdre 900 euros i que es podia trobar en una botiga d’aquestes, com ‘España-comercios.com’, que segueix activa i encara s’hi poden fer compres, tot i ser del mateix grup, per 150 euros.

Captura de pantalla d'una de les botigues digitals acusades d'estafa / GRS

Davant d’aquesta oferta, es poden aconseguir grans gangues, alguns consumidors cauen a la trampa i compren el producte, pensant que han fet una gran compra. És cert que hi ha botigues a internet que ofereixen preus molt barats, fruit de finals de sèrie, però aquestes pàgines fraudulentes s’aprofiten dels compradors. Un cop fet el pagament, que es fa amb targeta de crèdit —no permet fer-ho per mitjans digitals com PayPal, que permetrien rescabalar els diners més fàcilment—, el producte no arriba mai a casa del comprador.

Què fer en cas de ser víctima d’una estafa online?

Abans de ser víctima cal intentar evitar-ho. Cal mirar bé els preus, comparar amb altres botigues digitals i, fins i tot, en cas de sospita fer dues coses. Primer buscar les bases legals de la web, per saber si publica cap tipus de direcció postal i, en el cas de no rebre el producte, poder reclamar el retorn de l’import pagat. També, com a segona opció, és bona idea buscar a Google ressenyes sobre la botiga, fent un cerca del nom de la marca. En el cas dels dominis bloquejats pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil hi ha desenes de ressenyes negatives, fet que ens hauria de fer pensar que la botiga pot ser una estafa.

Tot i això, si ja hem estat víctimes d’aquests presumptes criminals, cal actuar amb agilitat per recuperar els diners i després, també, per denunciar-ho a la policia i permetre, com en el cas que ens ocupa, que s’obri una investigació per tal de poder arribar fins als responsables, tancar la web i posar-los a disposició de la justícia. 

Si el pagament a la botiga estafadora s’ha fet amb targeta de crèdit es pot sol·licitar a l’entitat bancària que cancel·li el càrrec i que ens retorni els diners. Si el pagament s’ha fet amb PayPal, per les mesures de seguretat d’aquest tipus de pagament, dedicats al frau, permet rescabalar els diners més fàcilment. Si el pagament s’ha fet amb transferència bancària, el retorn dels diners pot ser més complicat i el procés judicial pot allargar-se mesos i anys.

Denunciar una estafa d’una botiga online

O bé per la poca quantitat de diners que comporta l’estafa o perquè ja s’han recuperat, molta gent no fa el pas de denunciar l’estafa davant dels Mossos d’Esquadra. Aquest fet complica la investigació. Si la denúncia no es formalitza, evita que la policia pugui investigar els fets i, com en el cas d’aquesta setmana, arribar a fer caure les pàgines web. Fonts de la policia catalana creuen que més enllà dels casos que ells tenen registrats, n’hi pot haver desenes més per tot l’Estat i caldrà analitzar tota la informació recollida fins al moment per saber quina és la magnitud de la presumpta estafa.