Novetats sobre el cas del policia espanyol que es va infiltrar en el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Arran d’una pregunta parlamentària, el departament d’Interior ha donat novetats sobre el cas i ha assegurat que no tenia coneixement de la infiltració d’aquest jove agent en diverses assemblees d’organitzacions vinculades a l’esquerra alternativa de la ciutat de Barcelona com el mateix sindicat estudiantil, però també Resistim el Gòtic. Amb tot, quan l’organització va destapar el cas hi havia alguns dels punts que no quadraven. L’home s’havia pogut apuntar a la universitat i en alguna acció on va participar com agent encobert havia estat identificat pels Mossos d’Esquadra. Com és que, si els Mossos no estaven al cas d’aquesta operació, en identificar-lo i passar el seu DNI per l’emissora no va saltar que era fals o duplicat?
El conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, en una resposta a una pregunta formulada per la CUP al Parlament de Catalunya, ha donat detalls tècnics de per quin motiu quan l’agent va ser identificat no va saltar cap error ni cap avís a la policia catalana. El sistema no dona com a resultat ‘error’ si la persona que s'identificava fa servir un document que no consta al Sistema d’Informació de la Policia (SIP). La base de dades no el considera com un número incorrecte o alterat, i només significaria que el ciutadà o ciutadana no consta com a subjecte amb antecedents o precedents de rellevància policial. D’aquesta manera, l’agent encobert, que evidentment no tenia antecedents, ja que tenia un DNI falsejat, no va saltar com a rellevant pels Mossos d’Esquadra que el van identificar durant la seva missió secreta.
La base de dades va donar un DNI sense antecedents
Segons detalla Interior, el SIP, quan el DNI no té antecedents no entra en més detalls, retorna un missatge que assegura que la persona identificada no té cap requeriment pendent i tampoc cap antecedent anterior. La policia no obté en el moment de dur a terme la identificació, més dades relatives al perfil de la persona que les que pot obtenir en sentit positiu o negatiu respecte de la seva presència en la base de dades del SIP. Evidentment, la policia, si sospita que un DNI pot ser doblat, pot fer més tasques de control i verificació, tot i que no es fan d’ofici, com en el cas de la identificació de l’agent de la policia espanyola encobert.
Des d’Interior, en la resposta al Parlament, remarquen que la majoria de les persones no consten en aquesta base de dades, ja que no tenen antecedents o cap requeriment judicial o policial pendent. En l’argot policial un DNI pot sortir “marró”, que vol dir que té antecedents, i que normalment s’acompanya d’un número, “marró 10”, és a dir, que té 10 antecedents. També pot ser “vermell”, que vol dir que té algun requeriment: ja sigui per tal de ser notificat d’alguna cosa o arrestat per alguna causa pendent. La majoria de gent, però, el seu DNI és blanc, com el del policia espanyol infiltrat al SEPC, que, segons Interior, no va ser detectat.
"Cessar aquestes operacions encobertes"
El conseller Elena aprofita la resposta a la CUP per insistir que està “absolut desacord amb les infiltracions” i que les justificacions que en va fer el ministeri van ser “inadmissibles”. El conseller va fer arribar una queixa al ministre de l’Interior espanyol i li van reclamar, assegura, que “cessin” aquest tipus d’actuacions “no compatibles amb l’estat de dret”. Marlaska s’hi va comprometre, segons el departament d’Interior.
Dos anys infiltrat a Barcelona
L’operació policial que va servir per infiltrar un jove durant dos anys en moviments de l’esquerra independentista de Barcelona va començar quan l’agent va ser nomenat funcionari del cos de la Policia Nacional espanyola. Un dels primers encàrrecs va ser viatjar a Barcelona i com un dels molts illencs que s’instal·len a la capital de Catalunya, anar-se guanyant la confiança d’altres persones relacionades amb assemblees de moviments socials i el mateix SEPC. Batejat amb el nom de Marc Hernández Pon i un DNI fals va començar a ser els ulls i les orelles de la policia espanyola en diverses assemblees. Quan li va veure les orelles al llop, va desactivar l’antena, el van retirar i sense donar gaires explicacions va desaparèixer. Va ser llavors quan una investigació de La Directa i les mateixes organitzacions el va desemmascarar. Un dels dubtes que quedava era la participació dels Mossos en aquesta operació, sobretot, sabent que “Hernández” havia estat identificat en una acció, sense que ningú l’hagués detectat.