No hi ha data fixada per complir amb les demandes del Parlament de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra no es poden quedar sense armament no letal per controlar manifestacions violentes i tot i que la comissió parlamentària que va intentar revisar el model policial català va aprovar eliminar els projectils de foam més lesius —mantenint els que generen menys impacte—, la policia catalana encara no els eliminarà. No ho farà fins que no es trobin alternatives que puguin funcionar per contenir les masses en manifestacions on calgui la participació dels grups d’ordre públic com la Brigada Mòbil o l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Així ho ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista a Catalunya Ràdio, aquest matí.
“No es pot fer d'un dia per l'altre”, ha explicat Elena, assegurant que els Mossos tenen intenció de complir amb les directrius del Parlament, però que no es farà fins que els tècnics en ordre públic disposin de noves eines. Cal recordar que el Parlament ja va eliminar l’ús de les llançadores de pilotes de goma i va ser llavors quan es va buscar una alternativa com el foam. Aquest armament no letal té dos tipus de projectil i el Parlament en va ordenar ara, amb el vot favorable de la majoria d’esquerres, també eliminar-lo. Els especialistes en ordre públic fa temps que alerten que només amb les llançadores de foam ja és molt complicat contenir manifestacions com les que els darrers anys s’han produït a Catalunya i que cal buscar eines més eficaces sense eliminar el foam.
Sobre la creació d'un òrgan de control extern per vigilar els Mossos, que Esquerra va proposar, però el Parlament va rebutjar, el conseller ha dit que no l'aprovarà per decret contra la voluntat majoritària de la cambra, però no descarta tornar-ne a parlar per aconseguir "més transparència" en el cos policial que ara controla ell i el seu partit des del departament d'Interior.
Més agents per investigar les agressions sexuals
El conseller ha comparegut a la ràdio pública dos dies després d’haver-se presentat el nou organigrama dels Mossos d’Esquadra. Ha insistit en les noves àrees centrals d’investigació, com la que investigarà els delictes econòmics, la corrupció, el cibercrim i també la que investiga els delictes sexuals. L’actual Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS), creada fa dos anys i que compta actualment amb 32 efectius, duplicarà els agents en els mesos vinents després de convertir-se en àrea.
Per últim, sobre possibles canvis legislatius per abaixar l'edat d'imputació dels menors, que ara està en 14 anys, el conseller s'ha mostrat prudent i creu que s'ha de reflexionar amb calma i tenir molts elements en compte, no només el de la seguretat. En aquesta línia, el conseller no ha volgut contradir la consellera dels Feminismes, Tània Verge, que va mostrar-se en contra de rebaixar aquesta edat després dels molts casos d'agressions sexuals fetes, presumptament, per joves de menys que 14 anys que no van poder ser imputats.