El Parlament de Catalunya encara està a mig gas, fins després de la Diada no s’acaba d’activar al 100%, però algunes comissions han començat a reactivar-se després de l’aturada de l’estiu i una ha arrencat aquest divendres, la que estudia, o hauria d’estudiar i analitzar, el Model Policial de Catalunya. Ho ha fet amb la compareixença del comissari de la Prefectura, Eduard Sallent, un dels ideòlegs de la nova estructura que la policia de Catalunya vol tirar endavant, fent canvis de fons importants en els organigrames dels Mossos d’Esquadra, per encarar el cos cap al futur i estar preparat pels canvis de paradigma, sobretot, en l’àmbit digital. 

Sallent, home fort de la Prefectura i el comissari amb qui la direcció política dels Mossos d’Esquadra confia per portar a terme aquesta reestructuració dels Mossos, ha detallat en seu parlamentària el model d’ordre públic català i també ha posat sobre la taula quines són les vies cap on ha d’avançar, just ara quan fa 30 anys de la creació de la Brigada Mòbil (Brimo). Des de l’inici d’aquesta especialització, que és una de les funcions nuclears de la policia, l’ordre públic català s’ha centrat en la distància i la mobilitat, un model, ha assegurat el comissari, que ha quedat sobrepassat per les noves formes de protesta, i que, per tant, ha caducat.

Trenta anys de model de distància i mobilitat

Des de 1992, amb la creació de la Brimo, i passant per les diferents etapes que ha viscut aquesta unitat, els Mossos d’Esquadra han evolucionat aquest model, anant guanyant pes quan se n'han anat assumint, durant aquests tres dècades, competències i la gestió de l’ordre públic a la ciutat de Barcelona. Han canviat les eines, les estratègies i els sistemes de treball, però, durant tot aquest temps, segons el comissari dels Mossos, s’ha mantingut intacte el model de “distància” i “mobilitat” dels equips d’ordre públic, que buscaven evitar el cos a cos amb els manifestants violents i disposar de molta capacitat de mobilitat per tota la zona de conflicte

El comissari Sallent, al costat de la presidenta de la comissió, Dolors Sabaté (CUP) / Carles Baglietto

En les diverses etapes que s’han viscut en la gestió de l’ordre públic a Catalunya, Sallent ha assegurat que en la darrera, la que s’inicia des de l’octubre de 2017, quan la protesta canvia definitivament, tal com ja s’havia anat detectant des de l’any 2013, les protestes han fet un salt que han deixat en estat caducat el model de distància i de mobilitat i que cal treballar per reformular el model. 

Tot i que no ha detallat cap a quin model s’haurà d’avançar, que haurà de ser el Parlament qui l’haurà de detallar i demanar aplicar, sí que ha assegurat que haurà de pivotar sobre tres eixos. L’eficàcia, la legalitat, i, sobretot, la legitimitat. Només amb consensos socials, assegura Sallent, es pot construir un nou model d’ordre públic a Catalunya. No només en com ha de fer front la policia als aldarulls sinó també en marcar els límits del “desordres” que, com a societat, s’està disposat a tolerar. Només així, amb un acord majoritari de la societat en el model i els límits, el model d’ordre públic rebrà la validació i la legitimació per part de la societat.

El comissari Eduard Sallent tampoc ha entrat en el debat de quines eines han de fer servir les unitats d’ordre públic de la policia catalana. Ara mateix, així ho ha recordat, només disposen de llançadores de foam, després de l’eliminació de les pilotes de goma, per garantir la distància, però les eines són un punt més de tots els que conformen la posada en pràctica del model, i que això haurà de ser un debat posterior.

La intendenta Bosch, en primer pla, ha acompanyat Sallent al Parlament / Carlos Baglietto

El que sí que ha avançat Sallent que hauria d’incorporar aquesta reformulació del model d’ordre públic per part de la policia de Catalunya ha de passar per una hibridació entre les unitats especialitzades en ordre públic amb unitats com la mediació o les mateixes unitats de seguretat ciutadana, treballant la interlocució amb els manifestants i també la prevenció. Alhora, també s’apostarà per la millora tecnològica, que permet millorar, amb les imatges en directe, la presa de decisions, i també buscant ser més quirúrgics en l’actuació i millorant l’obtenció de la prova contra els esvalotadors. Sallent no amaga tampoc, que en aquest nou model, s’haurà de perfilar millor la transparència i el rendiment de comptes a la ciutadania. 

Més intervencions de la comissió del Model Policial

Aquest divendres, seguint el guió marcat pels grups parlamentaris que formen part d’aquesta comissió d’Estudi del Model Policial, també han comparegut l’intendent Miquel Hueso, cap de la Comissaria General de Recursos Operatius, qui comanda els antiavalots i altres unitats d’intervenció, i el seu sotscap, el també intendent Antoni Sánchez. Durant la jornada d’avui també ha intervingut la intendenta Mònica Lluís i l’intendent Josep Antoni Saumell, la cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat i el seu sotscap. Sobretot avui, les explicacions s’han centrat en el model d’ordre públic, seguint amb les pautes marcades pel comissari Eduard Sallent.

Una comissió de la qual se n'espera ben poc

La comissió ha escoltat diversos experts en seguretat i també tècnics, a més del comissari en cap, Josep Maria Estela, i el mateix conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. En finalitzar la comissió, després de totes les intervencions, que s’espera que sigui abans d’acabar l’any, els grups parlamentaris hauran de presentar les seves conclusions i consensuar-ho amb la resta de partits, per després traslladar-ho al Govern i concretament, al departament d’Interior, des del Parlament.

Una comissió semblant va ser la que va prohibir l’ús de pilotes de goma a la policia de Catalunya fa anys. No s’espera, però, que la comissió que s’ha posat aquesta legislatura en marxa, en part contrapartida per la votació de la CUP a Pere Aragonès, serveixi de massa. Interior ja fa temps que treballa en una nova llei de la policia, fins i tot, abans d’haver-se acabat aquesta comissió.