El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha estat entrevistat aquest divendres a primera hora al Matí de Catalunya Ràdio, presentat per Laura Rosel. Després d’un mes en el càrrec, com a màxim comandament de la policia catalana, ha comparegut per primer cop davant dels mitjans de comunicació per donar detalls de la nova estructura del cos i els canvis que s’han fet durant aquests primers dies de la nova Prefectura que lidera Estela juntament amb el comissari Eduard Sallent i la intendenta Rosa Bosch.

La gran aposta: la cibercomissaria dels Mossos

Entre alguns dels detalls de la nova organització del cos, que s’està treballant, tal com va avançar ElNacional.cat, en diversos nivells, comptarà també amb canvis a l’estructura, i s’està treballant, tal com ha explicat el comissari en cap, en la creació d’una cibercomissaria“No es veurà, no tindrà portes i parets”, però, assegura, és una de les apostes més importants que farà la nova direcció policial dels Mossos per fer front als perills que es poden generar en tot l’entorn digital.

 

Josep Maria Estela amb Laura Rosel, a Catalunya Ràdio / El Matí de Catalunya Ràdio

Aquesta nova comissaria general estarà liderada per l’intendent Roger Sales, qui també ha assumit el projecte de digitalització del cos, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Entre les funcions que estan previstes en aquesta nova cibercomissaria, que entrarà en marxa abans d’acabar l’any, hi haurà fer patrullatge, prevenció, investigació i recollida de denúncies dels perills a les xarxes.

En un any s'han produït més de 40.000 estafes a internet i els darrers tres anys hem investigat 250 delictes contra la llibertat sexual en l'àmbit virtual, asseguren des de la policia de Catalunya. S’espera que la nova comissaria es pugui posar en marxa quan la Prefectura d’Estela, Sallent i Bosch enllesteixi el nou Decret d’Estructura, que també incorporarà nous canvis, com els canvis en la Divisió d’Escortes o en l’organització de la Brigada Mòbil. L'aposta per aquesta comissaria digital és arribar a tots els entorns, després d'haver-se desplegat per tot el país i també al mar i a l'aire, amb les noves unitats de Policia Marítima i la Àrea de Mitjans Aeris.

El canvis de noms al cos: “Necessaris per transformar”

Estela ha defensat que els canvis, lluny de ser una purga, com ha denunciat l’entorn de Trapero i alguns partits polítics, són part d’una “transformació” cap al nou model de policia de Catalunya que vol portar a terme els Mossos d’Esquadra. L’objectiu, de cara a 2030, i per això els canvis, són el relleu generacional del cos, la feminització de la policia i dotar el cos d’una nova estructura d’organització que afavoriran la digitalització dels Mossos i aconseguir marge de millora en la sensibilitat social de la policia “per millorar el nostre objectiu final: el servei a les persones”.

El comissari en cap també ha defensat els canvis a la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), després d’haver rellevat del seu càrrec a l’intendent Toni Rodríguez. Estela ha valorat la feina que haurà de fer ara l’intendent a la comissaria local de Rubí i també la necessitat de canvi en la direcció de la comissaria general, que no implicarà cap canvi en les investigacions contra la corrupció. 

Anticorrupció, blindat

El nou cap d’aquesta unitat central és un sotsinspector, Jesús Corral, que fins ara era el número dos d’aquesta unitat i és el comandament més antic d’aquesta brigada que lluita contra la corrupció política a Catalunya. El mateix cap del cos també ha recordat que les investigacions en aquesta matèria, igual que en altres de sensibles, queden blindades de qualsevol ingerència política i que alguns cops només en tenen coneixement els caps directes de la unitat i les autoritats judicials i fiscals.

A l’espera del Parlament per l'ordre públic

El comissari en cap dels Mossos ha dit que esperen que el Parlament digui com haurà de ser el model d’ordre públic que posarà en pràctica la policia de Catalunya. Estela ha explicat que els tècnics en ordre públic participaran del debat i de l’anàlisi que ha de fer la comissió del Parlament i que si finalment es decideix retirar les llançadores de foam, caldrà buscar noves eines, “tal com ja es va fer quan es van deixar de fer servir les pilotes de goma”.

Estela ha dit que hi ha moltes eines per afrontar l’ordre públic, algunes d’elles, complicades d’introduir a Catalunya, com cavalls o gossos, però sí que ha obert la porta a parlar, per exemple, de les mànegues d’aigua, millorant la famosa tanqueta que ja té el cos dels Mossos d’Esquadra.