Ha arribat el dia. Els Mossos han retirat de l'armer de les diferents ARRO d'arreu del país i de la Brigada Mòbil (Brimo) el projectil SIR-X que es feia servir fins ara en incidents d'ordre públic o assalts hostils amb les llançadores de foam, una de les armes que recull el protocol d'actuació d'aquestes dues unitats antivalots dels Mossos d'Esquadra. A principi de setmana, els comandaments dels equips de l'ARRO i de la Brimo van ordenar als seus agents fer recompte del material i retirar aquests projectils de l'armer, i avui, divendres 28 de març, s'ha fet efectiu la retirada d'aquest projectil, tal com ha pogut saber ElNacional.cat.

Aquesta retirada, que va ordenar el Parlament de Catalunya, la policia catalana l'ha retardat tant com ha pogut, però finalment ha hagut de fer. És un dels acords de la comissió parlamentària que es va fer durant la legislatura passada -una concessió a la CUP pels seus vots a la investidura de Pere Aragonès- i que va acabar amb diverses conclusions i, entre d'altres, la retirada d'aquest projectil, un dels dos que fan servir les unitats d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra. Ara, doncs, l'ARRO i la Brimo, si cal, només podran disparar els projectils SIR, de menys abast i menys força, un fet que, evidentment, resta capacitat a les unitats antidisturbis de la policia catalana i que obligarà també a reformular les estratègies de contenció que fins ara els especialistes en ordre públic dels Mossos posaven en pràctica al carrer.

Els Mossos retiren el SIR-X

La retirada definitiva del SIR-X es va posar en el debat públic com una petició dels grups socials que tenen en la seva agenda una habitual crítica a les unitats antiavalots, tal com també es va fer, l'any 2014, amb la retirada, a Catalunya, de les pilotes de goma. La diferència entre el projectil que avui s'ha jubilat i el que encara es podrà fer servir, segons el protocol, és el disseny de la beina, que dota la del color negre, la del SIR-X, de molta més potència, i per tant, pot ser efectiva a més distància. En canvi, la que es podrà seguir fent servir, la de la punta de color groc, la del SIR, necessita que l'objectiu sigui més a prop, entre 5 i 30 metres, fet que, evidentment, fa que la policia hagi d'esperar més a fer-ne ús, per tant, perdent efectivitat a l'hora de contenir una massa de persones violentes, que és, al cap i a la fi, l'objectiu d'aquest tipus d'armament de la Brimo i de l'ARRO.

Segons consta al protocol vigent fins avui, que tot i que el Parlament ho havia demanat el 2023, encara no s'havia fet efectiu el canvi, fins que hi ha hagut un relleu al capdavant de la Brigada Mòbil (Brimo), ja limitava l'ús a una distància més garantista que la que permetia el fabricant (de 25 a 80 metres). Ara, doncs, amb la retirada del SIR-X, els Mossos només podran fer ús del SIR (que n'han arribat més unitats, les darreres setmanes) i que, segons el mateix protocol, permeten ser disparats quan l'objectiu es troba a 5 metres (3 més del que demana el fabricant) i fins a 30 metres (20 menys del que ofereix el fabricant) i sempre que sigui per neutralitzar una agressió a un agent de la policia, a terceres persones o per, diu textualment el text, "controlar una situació potencialment perillosa". El mateix document també aclareix quan es podrà fer servir aquest armament i qui en pot autoritzar la utilització i en quins suposats, que no canvia, ara per ara, de com s'havia fet fins ara.

Agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos a les portes del Palau de la Generalitat / EP
Agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos a les portes del Palau de la Generalitat / EP

Aquesta retirada del SIR-X, que ja estava prevista, però que s'havia intentat allargar, arriba en un moment de canvis a la Brigada Mòbil, tal com va avançar ElNacional.cat. Amb el nou cap, l'inspector Amador Segura, s'espera que la Brimo també assumeixi més paper en la seguretat ciutadana, amb un reforç del patrullatge al carrer, de suport a les unitats territorials en la guerra contra la delinqüència, aprofitant que, ara per ara, hi ha calma pel que fa a la conflictivitat social al carrer, fet que allibera els agents d'aquestes unitats de la feina d'ordre públic. Tot i això, cada cop són més necessitats en les explotacions d'investigacions judicials on cal assaltar pisos o plantacions, on sí que s'ha disparat la presència d'armes de foc. A aquest viratge en el model de la Brimo caldrà també tenir en compte aquesta mancança pel que fa a l'armament que, ningú amaga, ni que sigui amb resignació, que compromet la força de xoc de l'ARRO i de la Brimo en eventuals enfrontaments al carrer.

Sense alternativa

Fonts de la policia catalana, però, també han mostrat l'enuig a aquesta retirada del SIR-X, ja que, fins on s'ha pogut saber, no existeix cap alternativa a aquesta eina policial. L'any 2023, des de la Prefectura de la policia catalana, no es va voler fer efectiva la retirada fins que no s'aconseguís algun material que permetés la substitució d'aquests projectils de llarg abast per ordre públic, però ara ha arribat el dia que s'ha volgut complir amb la resolució del Parlament, si bé no s'ha dotat ni a la Brigada Mòbil ni a l'ARRO de cap alternativa. Asseguren, també, que la capacitat del projectil SIR, el que es podrà seguir fent servir, és molt limitat.

No només en ordre públic, també en assalts o incidents amb persones armades amb ganivets o matxets, on fins ara es feia servir aquest tipus de munició no letal. El març de 2023, el conseller de llavors, Joan Ignasi Elena, a Catalunya Ràdio, va assegurar que aquesta retirada només es faria quan hi haguessin eines alternatives per a la policia. Ara, però, la direcció general de la policia, que lidera Josep Lluís Trapero, ha donat l'ordre de fer-ho a la Divisió d'Intervenció, de què depenen les unitats especialitzades de la policia catalana, entre d'altres, la Brigada Mòbil.

Presentació drons dels Mossos d'Esquadra / Foto: Pau Venteo / Brimo Mossos
Un operador de la Brimo dels Mossos d'Esquadra / Foto: Pau Venteo / Arxiu

Avui en dia els Mossos disposen, a part dels projectils SIR, també de la possibilitat d'utilitzar gas CS i pots de fum, que també poden ser disparats amb les llançadores de 40 mm. També hi ha altres eines, a part de la defensa policial, com un altaveu que emet sons, d'eficàcia regular. També s'han provat altres mecanismes, com tanques, i el moviment tàctic de les furgonetes per poder dispersar les persones, però fonts policials, expertes en ordre públic, asseguren que la capacitat de reacció policial davant de greus aldarulls al carrer ha quedat compromesa des que es van retirar les pilotes de goma, un armament que encara fan servir la Policia Nacional, però no, en canvi, com els Mossos, l'Ertzaintza, la policia basca - tot i que no les tenen prohibides, i segueixen fent formació, per si les han de fer servir.

Una comissió amb pocs resultats

La retirada d'aquest projectil SIR-X va ser gairebé l'únic acord tangible que va sortir d'aquella comissió parlamentària que va presidir la diputada cupaire Dolors Sabaté al Parlament de Catalunya i que va ser una concessió d'Esquerra als anticapitalistes per aconseguir els seus vots a la investidura del president Aragonès. Tot i que la intenció de les associacions properes als partits d'esquerra volien arrencar a la comissió la creació d'un mecanisme extern i independent de fiscalització de les actuacions dels Mossos d’Esquadra, finalment va quedar en un esborrany que no es va aprovar. PSC, ERC, CUP i Comuns van provar-ho amb una pinça, però els vots en contra de Junts ho va frenar. En canvi, sí que es va aprovar la retirada "urgent" del foam SIR-X, com un camí del mig de la proposta que havia fet la CUP i Comuns, de retirar del tot les llançadores. La mateixa comissió va "prohibir" l'ús de furgonetes per dispersar manifestants, el que s'havia batejat com a "carussel", però que se segueix fent, si bé ara s'anomena amb un altre nom.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!