La guerra dels Mossos per controlar el mar, exercint les competències que tenen assignades, i que els darrers mesos han acabat reconquerint amb acords polítics entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Interior amb el Ministeri de l’Interior espanyol, no sempre té només enemics exteriors. Intramurs també tenen problemes els Mossos d’Esquadra. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, aquest estiu s’han registrat diverses disfuncions en l’àmbit marítim que han fet que les unitats especialitzades en l’entorn marítim i aquàtic, com la Policia Marítima i la Unitat Subaquàtica, no rebessin avisos d’incidents com ofegaments o recerques, i que des de les unitats d’investigació o de seguretat ciutadana del territori s’alertés directament la Guàrdia Civil.
Els caps de torn de les comissaries de les zones amb costa de tot el país tenen l’encàrrec, en incidents relacionats amb, entre d’altres, ofegaments, d’activar els recursos necessaris per resoldre el fet. És competència del cap de torn, i de la seva superioritat, actuar per resoldre l’incident amb els recursos disponibles de la seva comissaria, de la regió i, si calgués, també d’unitats centrals. Els responsables de les dues unitats, la Marítima i la Subaquàtica, que depenen de la Comissaria General d’Intervenció (CGI), han fet arribar als seus caps que no reben informació dels comandaments territorials sobre incidents en què, per la seva preparació i competències, podrien ser útils, i han assegurat que en reben informació per altres mitjans, alguns cops pels mitjans de comunicació.
"Desconeixement" de les competències dels Mossos
Des de la CGI s’ha assenyalat que aquesta disfunció es deu al fet que en moltes regions i comissaries hi ha molt desconeixement sobre qui té les competències en el medi aquàtic a causa, asseguren, de les múltiples complexitats en aquest àmbit per limitacions competencials que es confonen, fet que provoca que molts cops els mateixos caps de torn de seguretat ciutadana o comandaments de les diferents unitats d’investigació de les comissaries de tot el país demanin activar la Guàrdia Civil. En alguns casos, quan els ofegaments s’han registrat a la platja, també s’ha avisat l’Institut Armat, si bé seria competència dels Mossos d’Esquadra. La situació és, si més no, curiosa: tot i l’aposta del cos per dotar la policia catalana d’unitats de reacció marítima, no s’ha format els agents del territori per tal de saber quan cal activar aquestes unitats.
Des de la Guàrdia Civil s’assegura que ells no formen part del sistema d’emergències 112 i que no reben les trucades que els ciutadans poden fer alertant de casos, i, per tant, assisteixen a aquells incidents dels quals són avisats directament per la ciutadania mitjançant canals alternatius al telèfon 112 o quan són activats per les unitats policials de la zona, ja siguin els Mossos d’Esquadra o també les policies locals dels pobles de costa.
Batalla també amb Bombers
Els problemes de la Unitat Subaquàtica no només són amb els mateixos agents que no els activen. En els darrers mesos també s’han registrat incidents amb els Bombers de la Generalitat, concretament, amb el Grup d’Actuacions Especials (GRAE), per intervencions en embassaments o basses, en què els bombers, sense respectar les ordres policials, que són les que regeixen el rescat de cossos i la investigació dels fets, malmeten la zona fent immersions innecessàries, segons el criteri dels Mossos. El darrer conflicte va tenir lloc fa pocs dies a Ponent amb el rescat d’un jove senegalès que va caure en una bassa mentre estava ensofrant.
Des de la CGI dels Mossos s’està preparant una trobada d’alt nivell amb la direcció operativa i política de Bombers per aturar aquest despropòsit, que no només envaeix competències dels Mossos per part dels Bombers, sinó que també complica les investigacions policials que, sota la tutela judicial, tenen encarregades els agents de la Unitat Subaquàtica i les Unitats d’Investigació de tot el país.