Els Mossos d'Esquadra s'emporten detingut Pablo Hasél. Els antiavalots han entrat als volts de dos quarts de set a la Universitat de Lleida per detenir el raper.

"Mort a l'estat feixista", ha cridat Hasél quan ha entrat al furgó policial que el portava camí dels jutjats.

 

Hasél estava tancat des d'ahir al rectorat de la Universitat de Lleida. A la tarda es va començar a formar un cordó de seguretat per evitar la detenció, o si més no, per fer-la més difícil. Els antiavalots han hagut d'entrar al rectorat i sortejar totes les barricades de taules i cadires que han fet el grup de suport. Cap enfrontament ni acte de força. Els antiavalots han anat accedint a l'interior i pujant fins la tercera planta, on hi havia atrinxerat Hasél, sense incidents. La policia ha anat retirant les persones que envoltaven Hasél, les ha identificat i les ha deixat marxar.

I després, han detingut Hasél. Sense ús de la força i sense manilles.

 

El raper s'havia tancat ahir al rectorat de la universitat de Lleida després de negar-se a entrar voluntàriament a la presó i mentre esperava que l'Audiència Nacional resolgués el seu recurs per evitar ingressar al centre penitenciari. Unes vint furgonetes dels Mossos d'Esquadra han acordonat la zona aquest matí per fer, primer, el desallotjament del rectorat, on s'han atrinxerat diverses persones del grup de suport.

Pablo Hasél dins el rectorat - Pau Venteo

Pablo Hasél dins el rectorat de la Universitat de Lleida - Pau Venteo

Els simpatitzants del raper van muntar barricades per impedir l'entrada de les forces policials.

Atrinxerats al rectorat

Ahir a la tarda l'Audiència Nacional va desestimar el recurs que s'havia presentat i va dictar l'ordre de detenció de Hasél. A partir d'aquell moment qualsevol cos policial que el detectés tenia l'obligació de detenir-lo, però tenint en compte que era públic que estava tancat a la Universitat de Lleida, els Mossos d'Esquadra, van començar a preparar el dispositiu de detenció ahir al vespre mateix.

L'anunci de l'ordre de detenció va provocar una concentració de suport ahir al vespre a les portes de la Universitat de Lleida.

 

 

L'Audiència Nacional, per feina

L'Audiència Nacional va desestimar dilluns el recurs de súplica del raper Pablo Hasél per suspendre la seva entrada a la presó després de ser condemnat per un delicte d'enaltiment del terrorisme i per injúries a la monarquia.

En una interlocutòria, la Secció 3 de la Sala Penal de l'Audiència Nacional analitza les condicions per suspendre l'ingrés a la presó, entre les quals no tenir antecedents penals, que assenyala com "el primer requisit que clarament no compleix" Hasél.

Els magistrats assenyalen que la sentència ja va tenir en compte l'agreujant de reincidència, ja que anteriorment Hasél havia estat condemnat a dos anys de presó també per enaltiment del terrorisme: en aquest cas anterior, el tribunal sí que va suspendre l'entrada a presó del raper.

A més, destaquen que els seus actes "no denoten la intenció del penat de reparar, almenys moralment, el dany causat, sinó que, al contrari, persisteix en la seva actitud antisocial", i recorden que també va ser condemnat per desobediència a agents i per ocupar un local.

 

 

"Amb aquest historial delictiu, resultaria absolutament discriminador respecte d'altres delinqüents, i també una greu excepció individual en l'aplicació de la llei, totalment mancat de justificació" suspendre l'entrada a presó de Hasél, consideren els magistrats.

La Fiscalia es va oposar diumenge a suspendre l'entrada a presó de Hasél, per a qui divendres va acabar el termini per ingressar-hi voluntàriament.

Tancat al rectorat

Dilluns el raper es va tancar de manera "indefinida" al rectorat de la Universitat de Lleida per impedir la seva detenció: "Per posar-l'hi a la policia el més difícil possible” davant la seva previsible detenció per ingressar a la presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

Hasél ha explicat que ha escollit aquest emblemàtic edifici de la capital del Segrià perquè és “ampli” i perquè algunes de les persones que han decidit solidaritzar-se i tancar-se amb ell són estudiants del centre.


A més, el raper argumenta que el recinte és un lloc “on la policia, en teoria, no hi ha de tenir accés, tot i que ja sabem que entraran per força”.

Fer soroll, visibilitzar aquest “gravíssim atac" contra les llibertats i fer una crida a la solidaritat i organització “per defensar els drets” són algunes de les raons per les quals Hasél va decidir tancar-se a la UdL.

Per la seva banda, el Consell de Direcció de la UdL va emetre ahir al migdia un comunicat en el qual demana una “solució ràpida” i a través del diàleg perquè aquest tancament no afecti el desenvolupament de les activitats d'alumnes i treballadors del rectorat.