A les mobilitzacions dels pagesos i agricultors es poden sumar ara les protestes dels moviments antitransvasaments. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va celebrar aquest divendres la seva dinovena assemblea, on va alertar del temor que ressusciti el projecte d’interconnexió amb el Segre a través del canal Segarra-Garrigues. La PDE va anunciar que reactivaria les mobilitzacions ciutadanes i les protestes. Amb aquesta voluntat, pròximament es convocarà una mobilització a les Terres de l'Ebre, si bé de moment encara no es coneix data ni lloc exacte. La convocatòria d'eleccions al Parlament, segons l'entitat, no condicionarà el calendari de protestes, si bé confien que el pròxim executiu català no permeti un transvasament de l'Ebre. De moment, la PDE es vol fer notar en una manifestació prevista el 6 d'abril a Girona, per donar suport a les entitats ecologistes que denuncien la sobreexplotació del riu Ter.
Un projecte al calaix des del 2008
La interconnexió de xarxes amb el Segre la va plantejar per primer cop arran de la sequera de 2008 el govern tripartit. Davant d’quella crisi, l'executiu que formaven PSC, ERC i ICV-EUi va plantejar connectar l’afluent de l’Ebre a través del canal Segarra-Garrigues. El portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, va apuntar la detecció i el temor que es pugui repetir aquest escenari a les portes de la temporada turística. El projecte va provocar una gran polseguera política i territorial en aquell moment. El canal Segarra-Garrigues és una de les infraestructures hidràuliques més importants que s’han construït a Catalunya en els darrers 20 anys i a principis de març es va concretar el traspàs a mans del Govern de la Generalitat, que estava pendent des de l'octubre, per gestionar la infraestructura hidràulica a través de l’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATL). El secretari general d’Agenda Rural d’Acció Climàtica, Oriol Ansón, va explicar quan es va produir el traspàs que el Govern havia decidit que fos Aigües Ter-Llobregat qui assumís la gestió per “aprofitar la seva expertesa en temes d’aigua”, però això no significava que es tornés a posar sobre la taula cap projecte d’interconnexió de conques, ni cap projecte de transvasament cap a l’Àrea Metropolitana.
Aquesta preocupació se suma a altres propostes que la plataforma antitransvasaments s’oposa frontalment, com la dessaladora de Cunit o la connexió entre Constantí i Olèrdola a través d’una canonada. Panisello, segons informa l’ACN, ha criticat que no s’executessin les obres previstes quan va esclatar la crisi de la sequera en el 2008, que hauria evitat la situació actual que pateix Catalunya. El moviment antitransvasament ha celebrat el suport institucional rebut en els darrers mesos per part d'ajuntaments i consells comarcals que han aprovat la moció impulsada per la plataforma i que s'oposa a la interconnexió de xarxes. "Ara reforçarem el front social", ha afirmat Panisello. Unes 200 persones van assistir a l’assemblea que es va celebrar a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa, on el moviment, a més de compartir la preocupació que els generen els diferents projectes d'interconnexions de xarxes que hi ha damunt la taula, ha criticat la pressió mediàtica per aquesta qüestió que s'exerceix envers el territori.
L’actual Govern s’oposa a les interconnexions
L’actual govern d’ERC, a través del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ja ha assegurat en diverses ocasions, que és partidari de mantenir l’equilibri territorial i que “cada unitat sigui autosuficient i depengui d’ella mateixa”, per la qual cosa rebutgen les propostes d’interconnexió, com la que proposen els enginyers entre l’Ebre i la regió metropolitana. “Si l’ha de fer el Govern, no veurem un transvasament de l’Ebre”, va assegurar el conseller Mascort el passat 1 de març en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, on va recordar que si bé aquest any baixa aigua pel riu Ebre, l’any anterior “no baixava i es va haver de tancar, per exemple, el canal d’Urgell”. “El model —ha afegit— és que l’Ebre necessita aquesta aigua per la supervivència del Delta; tenim un problema greu de regressió del Delta perquè no baixen els sediments”. A les portes de les eleccions del 12 de maig, l’escenari podria canviar amb un canvi de govern, tot i que la PDA confia que el pròxim executiu català no permeti un transvasament de l’Ebre.