L'operació antiterrorista de la Guàrdia Civil que es va dur a terme a Salt i que va acabar amb quatre arrestats en aquest municipi del Gironès no era un cas aïllat. El dispositiu policial es va dur a terme en altres punts de l'Estat i també a altres països d'Europa i als Estats Units contra una xarxa de propaganda gihadista. La Guàrdia Civil va detenir cinc persones més a les Canàries i Andalusia, de les quals dues han ingressat a presó. Els detinguts a Salt, però, han quedat en llibertat.
Aquesta batuda antiterrorista, que s'ha batejat com a Almuasasa, ha servit per desconnectar servidors que es feien servir per difondre propaganda terrorista per tot el món en més de 30 idiomes. L'ha liderat la Guàrdia Civil espanyola, però ha comptat amb la participació d'Alemanya, Països Baixos, els Estats Units i Islàndia, i ha permès desmantellar la infraestructura crítica que allotjava pàgines web i plataformes de comunicació vinculades al grup terrorista Estat Islàmic (EI). Segons Europol, qui ha coordinat l'explotació de la investigació, aquests servidors servien per donar base tècnica a múltiples mitjans associats al Daesh i es feien servir per difondre propaganda i missatges que inciten al terrorisme a nivell mundial.
Propaganda en més de 30 idiomes
Les investigacions que han acabat amb l'explotació del cas aquesta setmana van arrencar l'any 2022 quan la Guàrdia Civil va identificar mitjans vinculats a la Fundació I'LAM, un centre multilingüe relacionat amb Estat Islàmic que operava amb infraestructures tecnològiques avançades. La intervenció ha inclòs la confiscació de servidors a Alemanya, Països Baixos, els Estats Units i Islàndia i detinguts a l'Estat espanyol. Els llocs web i canals de comunicació, com estacions de ràdio, una agència de notícies i productora, Al Hayat Media Center, i les fundacions Al-Furqan, Al-I'tisam, Furat, Ajnad, l'editorial Al-Himma, la revista setmanal An Naba, i les revistes Rumiyah, Dabiq, Dar al Islam, Konstantiniyye e Istok, entre d'altres, i continguts de xarxes socials, tenien un abast global.
Comunicaven directives i eslògans de l'Estat Islàmic en més de trenta idiomes, incloent-hi l'espanyol, l'àrab, l'anglès, el francès, l'alemany, el danès, el turc, el rus i l'indonesi. En les diverses entrades i escorcolls en diversos països es van intervenir terabytes d'informació que ara s'hauran d'analitzar per si poden derivar en noves investigacions judicials contra els detinguts o altres persones.
Nodes per difondre informació
La difusió d'aquests continguts es feia de forma descentralitzada a través de les xarxes socials i aplicacions de missatgeria. Es tracta d'una estratègia de comunicació multiplataforma d'una magnitud que no s'havia vist mai abans, asseguren des de l'Europol, i on els arrestats a Salt feien de nodes per difondre la informació -entre els detinguts hi ha menors d'edat i també persones amb problemes mentals. A més, la investigació ha permès constatar el finançament a partir d'un entramat basat en l'ús de criptomonedes per poder mantenir activa tota aquesta xarxa. A través dels portals web es llançaven campanyes de finançament per obtenir fons a partir d'enllaços i codis QR.
La propaganda digital, llençada des de desenes de portals i canals de distribució, en webs públiques i també en pàgines web a la Dark web, és el denominador comú de la radicalització i l'autoradicalització de les persones que els darrers anys han protagonitzat accions terroristes arreu d'Europa. Els denominats llops solitaris, sense estructura, organització ni finançament, poden activar-se i cometre accions terroristes per aquestes crides a la guerra santa que s'emeten des d'aquests canals que ara, en part, s'han desmuntat en aquesta operació del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil. Tallar la propaganda és clau en la nova estratègia policial per evitar que aquestes persones, molts cops inestables, puguin tenir accés a aquesta informació de proselitisme que inunda les xarxes socials.