Inspecció de Treball de la Generalitat ha sancionat l'empresa de repartiment a domicili Glovo amb una multa de 30.001 euros per discriminació en l'accés a treballar per a ells, tal com ha avançat aquest dimarts Catalunya Ràdio, ja que demanaven en les entrevistes de feina amb un qüestionari aspectes personals com ara l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'ètnia a la qual es pertany. Treball va iniciar una investigació a l'octubre i, desestimats els arguments de l'empresa, conclou que s'ha incorregut en una infracció "molt greu" perquè aquests aspectes de la vida íntima dels treballadors han de quedar fora de les relacions laborals i no seria legal que es pogués arribar a filtrar a través d'ells per a seleccionar un candidat.
El formulari que fa Glovo per seleccionar treballadors s'anomena "Enquesta d'identitat" i el va desvelar la ràdio pública catalana a través de la denúncia d'una persona que havia participat en els processos de selecció per a un càrrec intermedi en l'empresa. No es donava l'opció d'evitar respondre les preguntes sobre aquestes qüestions íntimes i, tal com va denunciar aquesta aspirant, podria tenir l'objectiu de filtrar els currículums. Fer un filtratge en la contractació amb aspectes íntims és, a més, una pràctica il·legal que denuncien els advocats laboralistes.
Per la seva part, Glovo va defensar-se i asseguraren en esclatar la polèmica que l'enquesta amb qüestions personals no afecta el procés de selecció, que es contesta de manera voluntària i que pot ser anònima. L'empresa de repartiment a domicili va asseverar també que era una manera de millorar internament per fer-se més inclusiva. "Ens ajuden a entendre el nostre flux de candidats i assegurar-nos que tots els postulants tenen les mateixes oportunitats durant el procés de contractació", haurien refermat aquest dimecres des de Glovo en declaracions a El Periódico sobre les seves enquestes personals.
Una empresa envoltada de polèmiques laborals
Aquesta no és l'única polèmica que envolta Glovo. Al febrer de l'any passat, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades va multar l'empresa de repartiment de les ja arxiconegudes motxilles grogues amb 550.000 euros per violar la privacitat dels seus treballadors en vigilar-los excessivament amb el sistema que els permet saber la ubicació geogràfica en tot moment dels repartidors i poder veure les seves comunicacions. A més, l'empresa ha estat sempre en el punt de mira perquè els seus repartidors són falsos autònoms que no estaven contractats tot i treballar només per a Glovo —i així estalviar-se pagar els costos a la Seguretat Social—, una circumstància que ha portat l'empresa als tribunals i al fet que Treball els multés amb 79 milions d'euros. La qual cosa ha forçat un procés per regularitzar la situació laboral dels 'riders'. No tots els repartidors, però, estan contents amb aquest canvi, ja que tot i passar a estar assegurats, fent jornades maratonianes poden guanyar molt més que estant contractats i que Glovo els hi pagui el salari mínim.