Sis milions de catalans es troben vivint en fase d'emergència per sequera des de fa uns dies. Aquesta situació implica tota mena de restriccions a l'ús de l'aigua, des de la prohibició del reg dels jardins públics o privats fins a la prohibició d'omplir fonts. Són moltes les restriccions i aquestes van acompanyades de sancions, en aquest context algunes situacions que fins ara eren quotidianes poden passar a ser punibles, per exemple, en aquesta nova situació d'emergència es podrà rentar el cotxe?
🚱 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera: sis milions d'afectats
🚰 Quanta aigua consumim a casa? Consells per estalviar-ne i evitar-ne el malbaratament
Les multes per infringir les restriccions d'aigua es poden enfilar fins als 3.000 euros. Depèn del grau de gravetat, les multes es classifiquen en tres categories: infraccions lleus (fins a 750 euros de multa), infraccions greus (des de 751 fins a 1.500 euros) i infraccions molt greus (des de 1.501 a 3.000 euros). En el cas que rentéssim el cotxe a casa podríem estar incorrent en una infracció lleu, tanmateix, sí que podem rentar el nostre vehicle en un túnel de rentatge. En aquests espais es disposa de sistemes de recirculació, és a dir no es llença l'aigua com si que passaria en un espai particular.
Altres restriccions de l'estat d'emergència
La fase d'emergència és la més greu de totes i té tres estadis: al primer, les dotacions d'aigua es redueixen a 200 litres per habitant i dia per a tots els usos (comercial, industrial, lúdic o personal), i als estadis dos i tres baixen a 180 i 160 litres, respectivament, alhora que s'incrementen altres restriccions. Així, entrar en emergència implica que es redueix un 80% el reg agrícola, un 50% el de ramaderia i un 25% l'industrial, el mateix percentatge que s'aplica per a usos recreatius.
D'altra banda, quedarà prohibit l'ompliment total o parcial de tota mena de piscines, cosa que inclou les d'hotels i càmpings, encara que a les fases d'emergència I i II hi haurà excepcions.
Així, es permetrà l'emplenament parcial de les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat i de les piscines descobertes d'ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada. Hotels i càmpings ja estan prenent mesures per omplir les seves piscines amb aigua de mar, de manera que no vegin afectades les seves temporades vinents de Setmana Santa i estiu.
Finalment, queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant privades com públiques, excepte si és per a la supervivència de l'arbrat o els jardins botànics públics sempre que es faci amb aigües regenerades o freàtiques.