El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) ha inaugurat aquest dissabte al matí una exposició fotogràfica de Robert Capa sobre els camps de concentració que hi havia a Argelers i Barcarès (Catalunya Nord) durant la Guerra Civil. L’exposició “Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers” es podrà visitar fins al 4 de desembre.
L’exposició disposa de 54 instantànies d'entre les 300 que va fer el fotoreporter hongarès durant la seva visita als camps de concentració dels Pirineus Orientals entre el 18 i el 19 de març del 1939. En aquesta línia, l’exposició sintetitza el treball d’investigació de l’autor al voltant de la memòria de l’exili i la violència bèl·lica.
A la inauguració hi ha participat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, qui ha reivindicat "el paper silenciat de les dones" durant la Guerra Civil. També ha afirmat que “amb la inauguració d’aquesta exposició, recuperem una petita part de la nostra història i la realitat dels milers de refugiats republicans”.
Entre el 18 i el 19 de març del 1939 el fotoperiodista d’Endre Ernő Friedmann, popularment conegut pel sobrenom de Robert Capa, va visitar diversos camps de concentració que hi havia als Pirineus Orientals. El fotògraf va fer 300 fotografies que retrataven la situació de les famílies exiliades als camps de concentració d'Argelers i Barcarès, al de Bram o en el refugi de Montolieu. Eren persones que fugien de la Guerra Civil.
D’altra banda, la consellera de Justícia ha subratllat el paper de dones com el de Gerda Taro. Una fotògrafa que també era parella de Robert Capa. Ella va fer servir el mateix pseudònim de Robert Capa per aconseguir que algunes de les fotos que havia fet ella mateixa fossin publicades. Per a Ciuró, aquest fet demostra "la necessitat de recuperar i difondre el paper tan important que han fet moltes dones" al llarg de la història, però que han estat "oblidades, silenciades o menyspreades".
Finalment, la consellera Ciuró ha dedicat unes paraules d’agraïment al MUME per “la seva gran tasca en l’exposició, la recerca, la interpretació i la divulgació dels fenòmens històrics entorn dels exilis com a constant històrica i com un dels fenòmens més notables de la història i de la memòria democràtica de la Catalunya contemporània”.
Robert Capa, una icona del fotoperiodisme del segle XX
Nascut l’any 1913, Endre Ernő Friedmann va abandonar la seva ciutat natal de Budapest per anar a Berlín l’any 1931. L’any següent, va iniciar-se en el món de la fotografia, però el 1933 es va haver d’exiliar a París per fugir dels nazis. I no va ser fins a l’any 1936 que va donar-se a conèixer amb el pseudònim de Robert Capa. Aquell any, després de cobrir el Front Popular francès, va marxar a Espanya a l’agost, poques setmanes després d’esclatar al Guerra Civil. I va cobrir el conflicte al costat dels republicans fins a la caiguda de Catalunya el gener de 1939.