Més de 500 municipis a Catalunya tenen restriccions d'aigua per la situació de la sequera. Del total de 18 unitats d'explotació que gestiona l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), només n'hi ha tres que estan en situació de normalitat. En canvi, sis es troben en situació de prealerta per la sequera i nou es troben en alerta hidrològica. Els municipis que pertanyen a unitats d'explotació en situació d'alerta tenen actives restriccions d'aigua per a usos agrícoles, industrials, ramaders i lúdics. Aquesta setmana la llista de municipis s'ha ampliat, ja que han entrat en alerta les unitats de Darnius Boadella i dels Embassaments Ter-Llobregat. En total, ara són 514 municipis de 27 comarques que estan en alerta, amb una població total de 6,7 milions d'habitants.
La manca de pluges es troba darrere de la situació de sequera que travessa a hores d'ara el nostre país. Tot i estar en la tardor, una estació tradicionalment humida, està plovent molt per sota de les xifres habituals. Segons l'índex de la sequera pluviomètrica, Catalunya es troba en sequera severa a causa de la manca de precipitacions arreu del territori. I això impacta directament en la situació dels embassaments. Les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua apunten que les reserves actuals d'aigua estan només al 33%. En canvi, per aquestes dates ara fa un any, els pantans de Catalunya estaven a un 66,6% de la seva capacitat. Per això, gairebé 300 municipis tenen a hores d'ara restriccions d'aigua.
Quines són les restriccions?
Tots els municipis que pertanyen a unitats d'explotació en situació d'alerta pateixen restriccions d'aigua que afecten diverses activitats, des dels usos domèstics fins a les explotacions agrícoles. Pel que fa a les restriccions a l'ús urbà de l'aigua, les restriccions són:
- En l'àmbit domèstic: No es poden abastir més de 250 litres d'aigua per habitant i dia, incloent-hi les fraccions servides des dels recursos propis municipals.
- En piscines: La utilització d'aigua per l'ompliment de piscines només es pot fer servir en els casos següents:
- El reompliment parcial de piscines que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua.
- El primer ompliment de piscines de nova construcció.
- En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d'infants. Aquestes limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.
- Reg (públic i privat): El reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, ha de fer-se només en l'horari de menys sol (de 20 h a 8 h) i no pot superar una dotació de 450 m³ d'aigua per hectàrea i mes. La dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable i cal evitar el reg durant moments de pluja. El reg dels jardins particulars es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana.
- Neteja de carrers: Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànigues d'aigua. La prohibició no inclou la neteja amb pal de fregar o amb galleda i esponja. Els serveis municipals han de dur a terme la neteja amb la mínima despesa d'aigua indispensable i prioritzant, quan sigui possible, l'ús d'aigua no potable.
-
Neteja de vehicles: La neteja de vehicles només es pot fer utilitzant el mínim d'aigua necessària i en els casos següents:
- Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant una esponja i galleda.
- També es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d'aquesta categoria s'inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus.
- Fonts ornamentals: Està prohibit omplir de manera total o parcial les fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, excepte els llacs artificials tinguin vida aquàtica. En qualsevol cas s'ha d'estudiar i, si és viable, s'ha de realitzar el trasllat de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n'asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.
- Eliminació de pols a l'aire: Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.
- Granges: L'ús en granges d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.
Pel que fa a altres usos de l'aigua, s'haurà de fer una reducció del 25% en activitats agrícoles, del 10% en activitats ramaderes, del 5% en activitats industrials, del 5% en usos recreatius i del 30% d'aquells recreatius que involucrin el reg.
Els municipis amb restriccions d'aigua actives es revisen cada mes i l'Agència Catalana de l'Aigua modifica la llista segons la situació de la sequera de cada unitat d'explotació.